ČSOB od června výrazně snižuje poplatky u zahraničních plateb a ruší 10 položek v sazebníku tuzemského platebního styku

Skutečnost, že poměrně velká část výnosů většiny tuzemských bank je tvořena poplatky za vedení účtů nebo produktových balíčku, je běžná také v jiných západoevropských zemích. Banky se tak snaží do ceny těchto služeb promítnout náklady, které s nimi souvisí. Poskytování základních bankovních služeb se ztrátou je možné, a v některých případech se také uplatňuje, jen v těch zemích, kde je výrazně silnější poptávka po službách s vyšší přidanou hodnotou. Tento závěr zahraniční studie Word Retail Banking Report 2004 potvrzují také pracovníci ČSOB z oblasti drobného bankovnictví a segmentu MSP (malých a středních podniků) Jaromír Sladkovský a Aleš Pospíšil. Podle nich nelze očekávat, že by v nejbližší době došlo ze strany bank k výrazné změně ve struktuře získávání výnosů a tedy snížení poplatků.

Zdarma své služby nabízet neumíme, vstříc klientům se však snažíme vyjít zprůhledněním a zjednodušením podmínek zejména v oblasti platebního styku, řekl Milan Tománek, ředitel komunikace ČSOB. Od 1. června tak ČSOB snižuje počet položek v sazebníku tuzemského platebního styku a zavádí plošný výrazně nižší poplatek u přeshraničních europlateb. Na průměrné odchozí oeuroplatbě budou moci zejména malí a střední importéři ušetřit 680,– korun, potvrdil ředitel segmentu MSP Aleš Pospíšil. ČSOB se tímto způsobem snaží v předstihu reagovat na opatření Evropské komise, která stanoví u plateb do 12.500,– euro jednotnou cenu u tuzemského a zahraničního platebního styku.

Ke zjednodušení tuzemského sazebníku dojde zejména díky sjednocení transakčních poplatků plateb, které jsou posílány v rámci banky a jiných peněžních ústavů. Novou jednotnou sazbu jsme stanovili ve většině případů uprostřed pásma dosavadních dvojích cen, uvedl Jaromír Sladkovský, ředitel skupinového marketingu segmentu Retail/SME v ČSOB. Současně jsme více rozlišili cenu za automatizované a ručně zpracovávané platby. Aby nedošlo k újmě těch, kteří jsou stále zvyklí podávat své platební příkazy na přepážce, zavádíme na všech pobočkách sběrné boxy, dodal Sladkovský.