ČSOB nabízí svým klientům zdarma automatický převod jejich účtů vedených v měnách zemí EMU, jejichž platnost končí k 1.1.2002, na účty vedené v euru

Dnem 1. ledna 2002 bude zavedena ve 12 členských zemích Evropské měnové unie (EMU) nová měna euro v hotovostní podobě. ČSOB zahájí výměnu 12 měn (ATS, BEF, DEM, ESP, FIM, FRF, GRD, IEP, ITL, LUF, NLG, PTE) za bankovny Euro ve svých pobočkách 2. ledna 2002. Výměna bude probíhat do 15. 2. 2002. Po 15. únoru 2002 bude výměna probíhat v „režimu prekluze“, tzn. v závislosti na podmínkách výměny v jednotlivých členských zemích EU (viz sazebník ČSOB.)

K výměně budou přijímány pouze bankovky a to do limitu 300.000,–- Kč (v ekvivalentu), nejjednodušší je přitom složit hotovost ve prospěch účtu založeného v měně Euro. Založení takového účtu do 31. 12 2001 je bez poplatku. Výměnu hotovosti nad uvedený limit je klient povinen konzultovat s bankou a ohlásit až 5 dní předem.

Pro stávající i nové klienty ČSOB se s přechodem na hotovostní Euro nic zásadního nemění. Stávající účty vedené v některé z uvedených 12 měn budou 1. ledna 2002 automaticky konvertovány do eura za pevný přepočítací poměr dle pravidel EMU. Za zrušení účtu v měnách EMU a zřízení nového účtu v euru se neplatí žádný poplatek.

Není bez zajímavosti, že od data zavedení hotovostního eura budou také všechny odkazy na národní měny EMU ve všech právních aktech nahrazeny ze zákona eurem, veškeré bankovní účty, účetnictví, výkaznictví, mzdy apod. budou převedeny na euro. Také ceny budou uváděny pouze v euru. Nejpozději do 1. 3. 2002 bude existovat plně funkční měnová unie a národní bankovky a mince definitivně ztratí status zákonného platidla. Zbylé národní bankovky a mince bude možné dále vyměňovat pouze u příslušné centrální banky. Stejně tak budou přijímat pouze euro i hotely, obchody, restaurace a další zařízení pracující s hotovostí v zemích EMU.