ČSOB nabízí pojištění dlužníků ze spotřebitelských úvěrů – a to i při ztrátě zaměstnání

Lidé se budou moci v ČSOB pojistit proti neschopnosti splácet úvěry. Pojištění dlužníků ze spotřebitelských úvěrů zavádí banka od 7. srpna 2006. Zájemci mohou uzavřít pojištění pro případ smrti nebo plné invalidity, pojištění pro případ pracovní neschopnosti a dokonce i pro případ ztráty zaměstnání. „Nejčastějšími důvody pro neplacení úvěrů je právě ztráta zaměstnání nebo jeho změna a s ní spojené snížení příjmu, které má za následek neschopnost splácet,“ uvádí Kateřina Bednářová, mluvčí ČSOB a dodává: „Chceme našim klientům nabídnout řešení v případě neočekávaných komplikací tak, aby takovou situaci společně s námi dokázali úspěšně překonat.“

Pojištění může uzavřít každý, kdo má ČSOB spotřebitelský úvěr až do jednoho milionu korun. Jedinou podmínkou je, že dotyčný nebyl za uplynulých 12 měsíců v pracovní neschopnosti déle než 30 dnů. Výjimku představují zlomeniny, operace slepého střeva a odstranění krčních mandlí. Pro pojištění proti ztrátě zaměstnání je nutné, aby měl žadatel hlavní pracovní poměr na dobu neurčitou. Také nemůže být ve zkušení době, mít se zaměstnavatelem uzavřenu dohodu o ukončení pracovního poměru a nedal ani mu nebyla dána výpověď.

„Bankopojištění v ČSOB je šité přesně na míru klientům, kteří si u nás vezmou půjčku.Odpadá proto veškeré papírování se zdravotními dotazníky,“ vysvětluje Kateřina Bednářová. Pojištění lze uzavřít současně se smlouvou o úvěru a jeho počátek se datuje prvním dnem čerpáním úvěru. ČSOB nabízí i možnost pozdějšího uzavření pojistky a to do šesti měsíců od uzavření smlouvy o úvěru. Pojistka končí datem poslední splátky (max. do věku 65 let). Můžete ji podle potřeby ukončit i sám.

V případě, že dojde k úmrtí nebo plné invaliditě, vyplatí ČSOB 102% zůstatku jistiny úvěru kalkulovaného ke dni vzniku pojistné události. Pokud onemocníte na déle než 60 dní, začne se úvěr splácet z pojištění. Takto může být uhrazeno až 12 po sobě jdoucích úvěrových splátek. Při ztrátě zaměstnání má pojištěný rovněž nárok na pojistné plnění ve výši až 12 měsíčních po sobě jdoucích úvěrových splátek, musí se ale však evidovat na úřadu práce nepřetržitě nejméně 40 dnů.

Bankopojištění v ČSOB

V bankopojištění vidí ČSOB silný koncept s velkým potenciálem pro budoucnost. Naší vizí je nabízet standardní bankopojištění multikanálově, tedy využít celou distribuční síť Skupiny ČSOB, která se skládá jak z bankovních, tak z pojišťovacích společností.

Belgická KBC Group, která Skupinu ČSOB vlastní, je ve své domovské zemi lídrem na trhu bankopojištění a stejný koncept prosazuje i u svých dceřiných společností.Široká distribuční síť Skupiny ČSOB přímo vybízí k principu cross-sellingu. Skupina ČSOB chce být lídrem v oblasti prodeje kombinací bankovních produktů s vlastním pojištěním. V bankovní síti ČSOB se uskutečňuje až 40 procent všech prodejů ČSOB Pojišťovny.

Již 81 % všech spotřebitelských úvěrů ČSOB je prodáno s pojištěním splátek (66 % v roce 2001). Více než polovina všech hypoték byla prodána s životním pojištěním ČSOB Pojišťovny (45 % v roce 2004) a 47 % všech hypoték s pojištěním majetkovým.Od října 2005 je 100 % držitelů Maxkaret Poštovní spořitelny pojištěno ze strany ČSOB Pojišťovny proti úrazu, zneužití či ztrátě karty.

Poměrový vztah prodaných pojišťovacích produktů k bankovním produktům v ČSOB ke konci roku 2005

Pojištění spotřebitelských úvěrů / spotřebitelské úvěry 81 %
Životní pojištění / hypotéky 51 %
Pojištění nemovitosti / hypotéky 47 %