ČSOB mění „Vodu“ ve zlato

Příští týden bude uzavřeno upisovací období zajištěného fondu ČSOB Vodního bohatství 2. Tento fond je úspěšným nástupcem velmi zdařilého fondu upisovaného letos na jaře. Tehdy do něj drobní investoři upsali během pouhých 15 dní celkem 880 milionů korun a fond musel být pro obrovský zájem předčasně uzavřen. Denně do něj bylo upisováno téměř 59 milionů korun a fond se tak stal rekordmanem v portfoliu ČSOB fondů. Jeho „následovník“, fond ČSOB Vodního bohatství 2, se těší rovněž velké pozornosti investorů a k 24.5. 2007 již upsal 305 milionů korun.

Zajištěný fond ČSOB Vodního bohatství 2 nabízí investorům velmi zajímavou příležitost ke zhodnocení finančních prostředků. Investuje do koše akcií vázaných na vodu, mezi nimi akcií firem pečujících o vodní infrastrukturu, tak také společností zabývajících se čištěním, odsolováním, kontrolováním jakosti vody či výzkumem. „Voda začíná být celosvětově velmi ceněnou komoditou a tento trend bude s největší pravděpodobností pokračovat i nadále. Doporučení OSN uvádějí, že nové investice do vodní infrastruktury jsou více než nutné, jinak budou v roce 2050 téměř 2 miliardy lidí na zemi bez vody,“ komentoval investiční strategii fondu Jan Barta, generální ředitel ČSOB Investiční společnosti. „V zemích třetího světa dokonce hrozí, že bez dalších velkých investic, již v roce 2025 nebudou mít tamější obyvatelé přístup k pitné vodě. To je velká investiční příležitost pro firmy zabývající se vodním hospodářstvím,“ doplnil Jan Barta.

Oba „vodní fondy“ ČSOB jsou prvními vlaštovkami z tzv. „sociálně odpovědných investic“, na něž se zaměřuje mateřská skupina největší české banky, KBC Group. Podle belgické asociace asset manažerů je KBC s 23 sociálně odpovědnými podílovými fondy (zajištěnými či otevřenými), obhospodařujícími 2,8 miliardy euro a s tržním podílem 51% lídrem belgického trhu (údaj ke konci roku 2006). “Už léta KBC aktivně prosazuje KBC obchodní politiku udržitelného, sociálně odpovědného rozvoje v mnoha oblastech. Aktivní nabídka sociálně odpovědných investičních produktů je podstatnou součástí této politiky”, uvedl André Bergen, generální ředitel Skupiny KBC.

V roce 1992 uvedla KBC na trh první sociálně odpovědný fond a za jejich rostoucím úspěchem jsou zpřísněná kriteria na společnosti, jejichž akcie či dluhopisy mohou být do podkladových aktiv sociálně odpovědných fondů zařazeny. Externí Poradenský výbor při výběru firem do podkladových aktiv fondů sleduje vedle základních kriterií (společnosti musejí patřit k nejlepším v oboru podle vztahu k životnímu prostředí, sociálním vazbám, obchodní etice, správě a řízení společnosti a lidským právům) také další parametry. Jde například o dodržování konvence Světové organizace práce o neporušování práv zaměstnanců, nezneužívání dětské práce atd. Společnosti, které kriteriím nevyhovují, jsou z podkladových aktiv sociálně odpovědných fondů vyřazovány. Například se do nich nikdy nemohou dostat sázkové společnosti, kasina a loterijní firmy, stejně jako zbrojařské a tabákové koncerny.

Fond ČSOB Vodního bohatství 2 patří do takové kategorie investic. „Jsme rádi, že ani ostatním lidem není okolí lhostejné a vybírají si kam investovat. Proto jsme se rozhodli věnovat se této problematice i nadále a poskytnout tak našim klientům možnost zodpovědných investic,“ doplnil Jan Barta. Pro zájemce o investování do firem spojených s rozvojem a ochranou životního prostředí připravuje ČSOB další investiční příležitost a tou je otevřený podílový fond zaměřený vodní sektor.