ČSOB Leasing posílil své čelní postavení na trhu

Společnost ČSOB Leasing stanula podle údajů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) opět v čele leasingového trhu a dále zvýšila svůj náskok před konkurencí z minulých let. ČSOB Leasing je nepřetržitě jedničkou leasingového trhu již od roku 2001. Společnost svým loňským rekordním obratem ve výši 25,2 miliardy korun a šestnáctiprocentním meziročním růstem výrazně upevnila své postavení v čele leasingového trhu a udržela si více než patnáctiprocentní podíl na rostoucím leasingovém trhu.

ČSOB Leasing si dlouhodobě drží i postavení jedničky nebo přední postavení i ve financování jednotlivých komodit. Společnost je lídrem ve financování nákladních automobilů, strojů a zařízení s osmnáctipro­centním podílem na trhu financování těchto komodit. Nejvíce však vzrostl obrat v komoditě užitkových automobilů – o 33 procent, celkově objem financování dopravní techniky vzrostlo o 22 procent. ČSOB Leasing výrazně posílil svou pozici i v oblasti financování ojetých automobilů a dostal se na pozici trojky na trhu. Významný posun společnost zaznamenala i v oblasti produktů operativního leasingu, kde se posunula z pátého na třetí místo s více než sedmiprocentním podílem na trhu.

Podle metodiky vykazování ČLFA dosáhl celkový objem nových leasingových obchodů společnosti ČSOB Leasing hodnoty 19,7 miliardy korun, v úvěrech pak hodnoty financování ve výši 3,9 miliardy korun, celkem tedy 23,6 miliardy korun. ČLFA vykazuje výsledky svých členů podle součtu pořizovacích cen u předmětů pořízených leasingem a součtu financovaných částek u spotřebitelských úvěrů, vždy podle data předání předmětu zákazníkům do užívání. ČSOB Leasing u všech produktů uvádí své výsledky jako součet pořizovacích cen financovaných předmětů.

Obchody společnosti ČSOB Leasing rostou rychlejším tempem než obchody hlavních konkurentů na leasingovém trhu. V loňském roce dle údajů ČLFA zvýšil náskok před od leasingovou dvojkou, společností Unicredit Leasing o 1,2 miliardy korun (o 15 procent) a před společností ŠkoFIN o 2,4 miliardy korun (o 22 procent).

Pořadí na relevantním trhu (dle celkového objemu nově uzavřených obchodů podle vykazování ČLFA v oblasti financování movitostí za rok 2007):

1. ČSOB Leasing, a.s. – 23 588
  2. Unicredit Leasing, a.s. – 15 241
  3. ŠkoFIN s.r.o. – 12 598

„Součástí strategie naší společnosti je udržení čelního postavení v oblasti financování nákladních automobilů, strojů a zařízení a další dynamický rozvoj především v oblasti financování nových a ojetých vozů a v operativním leasingu. Údaje za loňský rok dokazují, že se nám daří vytyčenou strategii naplňovat,“ komentoval výsledky generální ředitel ČSOB Leasing Karel Bouček.