ČSOB Leasing o třetinu zvýšil svůj vlastní kapitál

Společnost ČSOB Leasing, leasingová jednička českého trhu, navýšila svůj vlastní kapitál z dosavadní výše 5,2 miliardy korun o dalších 1,8 miliardy korun. Hlavním důvodem zvýšení je splnění zákonné podmínky daňové uznatelnosti úrokových nákladů pro rok 2007. Vlastní kapitál však byl navýšen na takovou výši, že společnost nebude mít problém s čerpáním úvěrů potřebných k financování leasingových operací od mateřské společnosti ČSOB a skupiny KBC Group i po zavedení reformy veřejných financí. ČSOB Leasing má nejvyšší kapitálovou vybavenost z leasingových společností na českém trhu.

„Toto výrazné navýšení kapitálu je jasnou zprávou pro naše zákazníky a partnery o důvěře naší mateřské společnosti ČSOB v budoucnost naší společnosti, která nejen již sedmým rokem pevně stojí v čele leasingového trhu, ale dokáže každoročně dynamicky zvyšovat objem obchodů. Toto kapitálová posílení rovněž dokládá finanční sílu Skupiny ČSOB a evropské KBC Group. Stabilita a silné finanční zázemí nám umožní i nadále růst v objemech financování investičních potřeb našich zákazníků i spolupracujících dodavatelů“ řekl výkonný ředitel pro finanční řízení Petr Jeníček.

Jedním z důsledků daňové reformy platné od 1. 1. 2008 je i zpřísnění testu tzv. nízké kapitalizace. Podle pravidel nízké kapitalizace nebudou daňově uznatelné finanční náklady na úvěry od spřízněných osob v případě, kdy objem těchto úvěrů přesáhne dvojnásobek vlastního kapitálu dlužníka. „ČSOB Leasing nebude po zavedení reformy omezen při získávání finančních prostředků pro své operace. Naše společnost disponuje nejvyšší kapitálovou vybaveností z leasingových společností na českém trhu a je zcela připravena na fungování v reformovaném daňovém systému od příštího roku při zachování plného financování od své mateřské skupiny ČSOB a KBC,“ sdělil Petr Jeníček.