ČSOB Leasing kraluje českému leasingu

Praha, 2. 4. 2007 – Společnost ČSOB Leasing v roce 2006 opět obhájila pozici bezkonkurenční jedničky leasingového trhu, kterou drží nepřetržitě již od roku 2001. ČSOB Leasing svým loňským rekordním obratem ve výši 21,8 miliardy korun a devatenáctiprocentním meziročním růstu výrazně upevnil své postavení v čele leasingového trhu a opět zvýšil odstup od konkurenčních společností.

Podle metodiky vykazování ČLFA dosáhl celkový objem nových leasingových obchodů společnosti ČSOB Leasing hodnoty 17,6 miliardy korun, v neleasingových produktech pak hodnoty financování ve výši 2,8 miliardy korun, tedy celkem 20,4 miliardy korun. ČLFA vykazuje výsledky svých členů podle součtu pořizovacích cen u předmětů pořízených leasingem a součtu financovaných částek u spotřebitelských úvěrů, vždy podle data předání předmětu zákazníkům do užívání. ČSOB Leasing u všech produktů uvádí své výsledky jako součet pořizovacích cen financovaných předmětů dle data začátku splácení smluv. Podle této metodiky dosáhl ČSOB Leasing za loňský rok rekordního obratu 21,8 miliardy korun a devatenáctipro­centního meziročního růstu.

Za rok 2006 dosáhl podíl ČSOB Leasing na relevantním trhu výše 15,72 procent. Relevantní trh zahrnuje leasingový trh movitostí a část objemu obchodů v produktech spotřebitelský úvěr a splátkový prodej komoditně odpovídající oblasti působení ČSOB Leasing.

ČSOB Leasing dlouhodobě získává náskok před svými hlavními konkurenty na leasingovém trhu. V loňském roce zvýšil náskok před společnostmi CAC Leasing a ŠkoFIN o více než 50 procent. Odstup od leasingové dvojky, CAC Leasing, činí 7,1 miliardy korun a více než 5 procentních bodů podílu na trhu. Na třetí největší leasingovou společnost, ŠkoFIN, má ČSOB Leasing náskok 8,6 miliardy korun a téměř 7 procentních bodů podílu na trhu.

Pořadí na relevantním trhu *
Pořadí Společnost Celkový objem obchodů (v mil. Kč) Odstup od ČSOB Leasing (v mil. Kč) Podíl na trhu movitostí
1. ČSOB Leasing, a.s. 20 393 15,72 %
2. CAC Leasing, a.s. 13 291 7 102 10,24 %
3. ŠkoFIN s.r.o. 11 772 8 621 9,07 %

* pořadí dle celkového objemu nově uzavřených obchodů podle vykazování ČLFA v oblasti financování movitostí za rok 2006

„Obchodní výsledky naší společnosti rostou dlouhodobě vysokým tempem, což je důsledek naší dobré obchodní strategie založené na komplexní a vstřícné obsluze zákazníků a partnerů,“ komentoval výsledky generální ředitel ČSOB Leasing Karel Bouček. „V loňském roce vzrostly obchody ČSOB Leasing téměř o polovinu vyšším tempem než celkový relevantní trh,“ doplnil Karel Bouček.