ČSOB jediným vlastníkem IPB Pojišťovny

Po složitých jednáních se ČSOB stala držitelem 100% akciového podílu IPB Pojišťovny. Zároveň byla ukončena všechna soudní řízení zpochybňující akcionářskou strukturu pojišťovny.

V průběhu letošního roku, v závislosti na potřebném souhlasu regulátora, je záměrem Skupiny ČSOB / KBC postupně konsolidovat své pojišťovací operace v České republice. ČSOB proto na podporu dalšího rozvoje IPB Pojišťovny zároveň významně navýší její kapitál – investice ČSOB do této společnosti celkem přesáhne 2 miliardy korun.

„KBC vstupovala už v roce 1999 na český a slovenský trh s cílem aplikovat osvědčený koncept bancassurance (bankopojištěni). Dnes, po akvizici IPB Pojišťovny, jsou k tomu vytvořeny optimální podmínky a probíhá příprava pro prodej kapitálového životního pojištění v pobočkách ČSOB. Jsem přesvědčen, že koncept bancasurance je historickým trendem ve finančních službách i v našem středoevropském regionu“, uvedl Pavel Kavánek, předseda představenstva ČSOB.

„Očekávaná konsolidace pojišťovacích operací ČSOB Pojišťovny, kterou v ČR vlastníme, s nově získanou IPB Pojišťovnou zlepší startovací pozici skupiny KBC/ČSOB a klientům dá záruky lepšího servisu a nových produktů, které sem přeneseme z evropského trhu“, říká Chris Defrancq, člen Exekutivního výboru KBC Insurance.

Práce na akvizici IPB Pojišťovny a obdobně také Českomoravského penzijního fondu (ČMPF) byla zahájena bezprostředně po koupi Podniku IPB. Tehdy však ČSOB zjistila, že obě tyto významné finanční instituce (pojišťovna a penzijní fond), všeobecně mylně považovány za součást Skupiny IPB, však byly reálně vyvedeny mimo její dosah. ČSOB musela získat tyto společnosti od jejich skutečných majitelů za tržních podmínek. Za podíly v IPB Pojišťovně zaplatila ČSOB dojednanou tržní cenu.

Obdobně se podařilo ČSOB získat kontrolu nad ČMPF, a tím zjednodušit jeho akcionářskou strukturu, jejíž neprůhlednost negativně ovlivnila růst ČMPF za poslední období.

Akvizice vyjednaná ČSOB vede k efektivnímu snížení ztráty, jež po sobě zanechala zkrachovalá IPB. Pokud by bývala akvizice IPB Pojišťovny a ČMPF nebyla úspěšně dovedena do konce, zůstaly by IPB Pojišťovna i penzijní fond dlouhodobě, ne-li navždy, vyvedeny z dosahu bývalé IPB a ztráta po IPB by tím byla ještě prohloubena.

Milan Tománek
výkonný ředitel