ČSOB je další clearingovou bankou

Společnost UNIVYC, a.s. uzavřela smlouvu s Československou obchodní bankou, a.s o zajištění zúčtování obchodů uzavřených na Energetické burze Praha. ČSOB se tak stala další finanční institucí, která bude na trhu Energetické burzy Praha zajišťovat zúčtování uzavřených obchodů.

Každý účastník obchodování na Energetické burze Praha musí mít uzavřenou smlouvu s tzv. clearingovou bankou, která za něj zajišťuje zúčtování uzavřených obchodů. Clearingová banka, která se stává na základě smlouvy se společností Univyc účastníkem zúčtování, přebírá odpovědnost za splnění závazků plynoucích ze zúčtování burzovních obchodů účastníka obchodování se kterým má uzavřenu smlouvu o zajištění zúčtování.

„Univyc je v jednání s dalšími významnými bankovními ústavy ČR, u kterých lze očekávat podpis smluv během několika málo dní“ – říká Helena Čacká, generální ředitelka UNIVYC, a.s.

Energetická burza Praha je novou obchodní platformou v České republice určenou pro obchodování s elektrickou energií. Byla založena 5. března 2007 s cílem nastavit nová pravidla pro obchodování s elektrickou energií v České republice. Nový trh bude nabízet obchodování s elektřinou v podobě termínových derivátů. Více informací o Energetické burze Praha, o systému obchodování a zúčtování naleznete na http://www.pxe.cz.