ČSOB iniciovala program pro podporu bytových družstev

„Náš dům – naše pýcha“ je jméno nové iniciativy ČSOB, která má za cíl podpořit rekonstrukce a revitalizace zejména panelové výstavby v České republice. Ke spolupráci přizvala Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB) a Svaz českých a moravských bytových družstev (SČMBD). Společným úsilím tak vznikl program, jenž umožňuje získat nejen 75% slevu na poplatky spojené s poskytnutím účelového úvěru, ale i další výhody usnadňující a urychlující rekonstrukce domů, které vlastní bytová družstva nebo společenství vlastníků jednotek.

Jako mateřská banka poloviny bytových družstev a třetiny společenství vlastníku bytových jednotek cítíme potřebu oživit tempo rekonstrukcí chátrající panelové zástavby, ve které bydlí stále třetina obyvatel. Jsme rádi, že jsme podobný přístup našli u našich partnerů, řekl Aleš Pospíšil, ředitel bankovnictví pro malé a střední podniky ČSOB. ČMZRB podpořilo projekt zvýhodněním při poskytování záruk za úvěry, SČMBD nabídl bezplatné poradenství při přípravě projektu, výběru dodavatele a vypracování žádosti o státní podporu.

Podle Pospíšila jsou bytová družstva a společenství vlastníků jednotek samostatnou skupinou zákazníků, která potřebuje specifické produkty a individuální přístup. ČSOB má pro ně připraveny specializované produkty, jako je například ČSOB Družstevní konto, ale je také nejaktivnější při získávání dotací z programu PANEL. Přes 40 % dotací a více než 50 % záruk z tohoto programu je čerpáno k úvěrům poskytnutým právě touto bankou.