ČSA založily dceřiné společnosti Air Cargo Terminal a Air Czech Catering

V Praze, 6. dubna 2007 Dvě nové dceřiné společnosti Českých aerolinií (ČSA) byly začátkem dubna zapsány do obchodního rejstříku. Vznikla tak společnost Air Cargo Terminal a.s., která je provozovatelem moderního cargo terminálu na pražském letišti a zároveň zajišťuje cargo handling, a společnost Air Czech Catering a.s., která převzala veškeré aktivity ČSA v oblasti cateringu. Obě společnosti jsou 100procentně vlastněny Českými aeroliniemi.

Vyčlenění dceřiných společností schválila v lednu mimořádná valná hromada a učinila tak první krok k uvažovanému odprodeji obou společností. Ten se ale uskuteční jen v případě, že nabídky budou pro ČSA výhodné.

České aerolinie si i nadále ponechaly samotné zajišťování nákladní přepravy ve svých letadlech a budou tak i nadále nabízet svou nákladní kapacitu pro přepravu zboží a pošty. ČSA Cargo tak bude i nadále jako strategická obchodní jednotka Českých aerolinií poskytovat leteckou přepravu zboží a pošty, přičemž odbavení zboží včetně všech handlingových služeb bude zajištěno prostřednictvím dceřiné společnosti Air Cargo Terminal.

Do nově založených dceřiných společností přešlo k 1. dubnu celkem 534 zaměstnanců ČSA. Úřad pro civilní letectví ke stejnému dni udělil souhlas dceřiným společnostem k poskytování služeb při odbavovacím procesu na Letišti Praha Ruzyně.

Ředitelem a předsedou představenstva nově založené dceřiné společnosti Air Cargo Terminal se od dubna 2007 stal Ing. Vladimír Perný, který dosud zastával v Českých aeroliniích funkci ředitele ČSA Cargo. Samostatnou obchodní jednotku ČSA Cargo bude nově řídit Mgr. Jan Grabmüller, který byl dosud manažerem obchodu. Nově založenou dceřinou společnost Air Czech Catering bude řídit a pozici předsedy představenstva obsadí Ing. František Ševčík, který dosud zastával funkci výkonného ředitele útvaru Palubní služby ČSA.

Stručné životopisy

Ing. Vladimír Perný, MBA (38) – vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a v letech 2002–2003 De Paul University Chicago/CMC Čelákovice – MBA. Do funkce v Českých aeroliniích přišel začátkem roku 2006 z firmy Čechofracht, kde působil po dobu 13 let, a to v řadě manažerských funkcí, naposledy na pozici obchodního ředitele. V ČSA zastával funkci ředitele ČSA Cargo. Hovoří anglicky a rusky.

Mgr. Jan Grabmüller (36) – vystudoval Fakultu tělesné výchovy a sportu University Karlovy. V letech 1993–1997 pracoval u společnosti British Airways World Cargo v oblasti customer service a prodeje. V letech 1997–2005 pak u společnosti KLM Royal Dutch Airlines jako Business Development Manager a později jako Cargo Sales Manager pro Českou a Slovenskou republiku. Zde byl zodpovědný za rozvoj pobočky v oblasti nákladní dopravy. V roce 2005 zastával funkci Senior Project Managera společnosti Air France – KLM pro integraci obchodních aktivit v oblasti carga nově vzniklé holdingové společnosti. V ČSA Cargo působí od poloviny roku 2005, přičemž poslední zastávanou pozicí byl post Cargo Sales Managera. Jan Grabmüller hovoří plynně anglicky, částečně německy, rusky a norsky.

Ing. František Ševčík (32) – vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. V letech 1999 –2003 pracoval u logistické společnosti Gebrueder Weiss jako manažer, nejdříve v oblasti logistiky a později prodeje. V letech 2003 – 2005 pak u společnosti Maersk Agency, námořního rejdaře jako Senior Sales Executive. Do ČSA nastoupil v roce 2005 na pozici manažera CRM a od poloviny roku 2006 vykonával funkci ředitele cateringu. František Ševčík hovoří anglicky, německy a částečně rusky.