ČSA vyčlení Cargo terminál a Catering do dceřiných společností

České aerolinie (ČSA) vyčlení Cargo terminál a Catering do samostatných dceřiných společností, které budou i nadále stoprocentně vlastněny Českými aeroliniemi. Rozhodla o tom dnes Dozorčí rada ČSA, když vyslovila předběžný souhlas se založením dceřiných společností Air Cargo Terminal a.s. a Czech Catering a.s. Učinila tak první krok k uvažovanému odprodeji obou společností.

Představenstvo ČSA nyní svolá mimořádné zasedání valné hromady, která by v lednu měla vyčlenění obou aktivit do dceřiných společností schválit. Realizace odprodeje se u obou společností předpokládá v průběhu příštího roku.

ČSA Cargo v současnosti zajišťuje leteckou přepravu nákladu na pravidelných a charterových linkách ČSA, a také provoz jednoho z nejmodernějších cargo terminálů v Evropě na letišti Praha-Ruzyně. Do nově vzniklé společnosti Air Cargo Terminal by měla přejít kompletně činnost cargo handlingu letadel včetně objektu terminálu. I nadále budou však ČSA zajišťovat leteckou přepravu zboží a pošty na svých pravidelných a charterových linkách.

ČSA Catering zajišťuje komplexní produkt v oblasti leteckého stravování od výroby jídel až po jejich dodávku na palubu letadel ČSA i letadel jiných leteckých společností. Veškerá činnost včetně zrekonstruovaného objektu výroby jídel v areálu pražského letiště by přešla do nové společnosti Czech Catering. Obě nové firmy by převzaly také současné zaměstnance ČSA v cateringovém a cargo provozu. Jde zhruba o 500 pracovníků.

Odprodej Cargo terminálu a Cateringu je součástí navrhovaných kroků restrukturali­začního plánu společnosti, který by měl společnost stabilizovat a přivést ji zpět k zisku.