ČSA přepravily do konce listopadu více než pět milionů cestujících

České aerolinie (ČSA) přepravily od ledna do konce listopadu letošního roku 5,1 milionu cestujících. Meziročně se jejich počet zvýšil o 2,3 procenta; ve stejném období loňského roku ČSA přepravily 4,8 milionu cestujících. Největší podíl na přepravních výsledcích má pravidelná přeprava, kde počet přepravených osob přesáhl 4,3 milionu. Za prvních jedenáct měsíců roku ČSA uskutečnily přes 36 000 letů.

„Další zvýšení počtu cestujících a průběžný pozitivní trend hlavních obchodních ukazatelů za poslední čtvrtletí letošního roku v porovnání s rokem 2005 a plánem roku 2006 naznačuje, že kroky, které realizujeme jsou správné. Jsme však teprve na počátku náročného procesu změny neproduktivního obchodního systému, který ČSA používá několik desítek let,“ uvedl k přepravním ukazatelům viceprezident pro prodej Petr Řehák.

Mezi nejoblíbenější destinace na pravidelných linkách ČSA patřily v předposledním měsíci roku Paříž, Amsterdam, Londýn, Madrid nebo Athény.

Růst o téměř 10 procent zaznamenala přeprava na charterových letech ČSA, na kterých od ledna do listopadu tohoto roku cestovalo přes 760 000 cestujících. Nejčastějším cílem v charterové síti ČSA byla koncem léta Hurghada v Egyptě, Heraklion na Krétě a turecká Antalya, s příchodem zimy letadla ČSA budou přistávat v exotických destinacích jako je kubánské Varadero, venezuelská La Isla Margarita nebo La Romana a Punta Cana v Dominikánské republice. ČSA přepravují na charterových letech nejen klienty českých a zahraničních cestovních kanceláří. Lety od ČSA si stále častěji objednávají také renomované mezinárodní firmy.

V době platnosti zimního letového řádu, tedy od 29. října, se zvýšila frekvence letů například do Moskvy, ale také do Jekatěrinburgu, Oděsy, Talinu, Vilniusu, Sofie, Sarajeva, Lublaně, Záhřebu nebo Bukurešti.

ČSA kladou velký důraz také na pravidelnost svých letů. Za první tři čtvrtletí ČSA obsadily v pravidelnosti letů druhé místo v žebříčku 26 evropských leteckých společností sdružených v Asociaci evropských aerolinií (AEA). V srpnu letošního roku skončily ČSA první.