ČSA přebírají první letošní Airbus v Toulouse

České aerolinie (ČSA) v těchto dnech přebírají v Toulouse první nový letoun Airbus A320 z letošní dodávky. Přejímka nově vyrobeného letadla by měla být ukončena ve čtvrtek 15. února. Po přeletu do Prahy projde letoun dodatečnou kontrolou a do provozu bude zařazen koncem února. Létat bude zejména na středně dlouhých tratích, například na pravidelných linkách ČSA do Paříže, Bruselu, Madridu, Moskvy nebo St. Petersburgu.

Letos ČSA v období od února do konce dubna převezmou od Airbusu tři nové stroje řady A320 a poprvé i dva letouny typu A319. Jde o pět z dvanácti letadel, která vzešla z poptávkového řízení na střednětraťová letadla v říjnu 2004. První tři letadla A320 ČSA získaly vloni, další čtyři letouny z tendru Airbus dodá v roce 2008.

Nové stroje nahradí ve flotile letadla Boeing 737, která společnost po ukončení operativního leasingu vrátí pronajímateli. V dubnu a květnu tak společnost vrátí čtyři menší letouny Boeing 737–500 pro 108 cestujících a jedno letadlo B737–400 pro 162 cestujících. Na jejich místa ve flotile nastoupí v letošním roce tři nové Airbusy A320 pro 162 cestujících a dva menší A319 pro 135 cestujících. Na letní sezónu se tak zvýší nabízená sedačková kapacita ČSA na středních tratích o téměř 200 míst.

Pokračování obnovy střednětraťové flotily rovněž umožnilo prodloužení garance na financování nákupu nových letadel Airbus A320/319, kterou Českým aeroliniím počátkem února udělily evropské exportní a kreditní agentury (ECA’s). „Rozhodly tak na základě prezentace dosavadních výsledků společnosti v loňském roce a schváleného business plánu na rok 2007 připraveného novým vedením, který počítá s růstem výnosů a dalším omezením nákladů,“ řekl viceprezident pro ekonomiku Luboš Černý. Novou Strategii ČSA a schválený plán na letošní rok prezentoval management ČSA bankéřům a odborníkům z ECA’s v závěru minulého roku v Berlíně.

Nové letouny

Nové letouny A320/319 budou poháněny motory vyráběnými konsorciem CFM International S.A. Pro všechna letadla si ČSA zvolily uspořádání ve dvou třídách – Business a Economy class. K dispozici budou také moderní palubní komunikační technologie včetně aktuálních informací o letu nebo špičkový audiovizuální systém využívající LCD obrazovky rozmístěné nad hlavami cestujících. Cestujícím nabízejí letadla nové generace komfortnější cestování v podobě prostornějších a širších rozměrů kabiny a větších úložných prostor pro zavazadla nad sedadly.

Letouny mají o 1200 km větší dolet než letouny stávající střednětraťové flotily ČSA a jejich cestovní rychlost je oproti letadlům Boeing 737 klasické generace zhruba o pět procent vyšší. Provoz Airbusu A320/319 je velmi ekonomický díky nižší spotřebě paliva, nižším nákladům na údržbu a lepším výkonům na krátkých letištních drahách. Provoz A320/319 je rovněž ekologicky čistší, tj. oproti nahrazovaným letadlům splňuje přísnější hlukové a emisní normy. Z komerčního hlediska tato letadla nabízejí podstatně vyšší možné zatížení.

Přejímka letounů

Přejímka nových letadel společnosti Airbus SAS standardně trvá čtyři dny. Nová letadla A320 se přebírají ve francouzském Toulouse, stroje A319 pak v německém Hamburku. Přejímky nových letadel se účastní pracovníci sekce Technika letadel a Technické kontroly ČSA, přítomni jsou zástupci oddělení akvizice letadel ČSA a piloti. Nezbytná je i prezence zástupce Úřadu pro civilní letectví České republiky. Během přejímky se provádí tzv. statická pozemní kontrola, která zahrnuje prohlídku vnějších a vnitřních částí a systémů letadla. Následuje pozemní motorová zkouška s dalšími testy systémů a přejímací let, kdy je letadlo prověřeno naostro v provozu. Po kontrole a převzetí veškeré technické a letové dokumentace a certifikátů stroje, a zajištění dalších formalit, se letadla ujímá posádka ČSA, která s ním přilétá do Prahy.