ČSA odložily na neurčito projekt Hangár G

České aerolinie (ČSA) odložily na neurčito projekty výstavby opravárenského centra tzv. Hangáru G. Rozhodlo o tom tento týden představenstvo společnosti. Důvodem pozastavení této více než miliardové investice, na které se ČSA měly podílet vlastními zdroji v řádu 400 milionů korun, je právě vysoké finanční zatížení pro ČSA.

„Parametry tohoto investičního projektu se nezměnily a jsou i nadále velmi zajímavé. Změnily se podmínky ČSA a to je pro nás dnes rozhodující. Bylo by manažersky nezodpovědné projekt odstartovat v nezměněné podobě a podle původního harmonogramu,“ řekl k pozastavení projektu prezident ČSA Radomír Lašák.

Podle viceprezidenta pro techniku Tomáše Heczka odklad projektu neznamená bezprostřední změnu v rozsahu dnes zajišťované údržby letadel. Znamená však, že ČSA nebudou mít možnost dalšího růstu objemu údržby letadel pro třetí strany.

Strategický projekt výstavby nového multifunkčního opravárenského centra ČSA oznámily v roce 2005. Celkový objem investic měl dosáhnout 1,35 miliardy korun, z toho vlastní hangár měl stát 850 milionů korun. Projekt získal státní podporu od Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

S otevřením centra se počítalo v roce 2008. Současná opravárenská kapacita ČSA, kterou společnost využívá na opravy vlastní flotily i dalších dopravců, se měla v horizontu deseti let.