ČSA budou provádět údržbu letadel společnosti Transavia Airlines

České aerolinie (ČSA) a Transavia Airlines podepsaly začátkem ledna novou smlouvu o provádění údržby letadel na rok 2007 s opcí na další dva roky. Od října tak budou ČSA provádět předepsané typy revizí, které spadají do tzv. těžké údržby, celkem na 28 letadlech Boeing 737 Nové generace nizozemské společnosti Transavia Airlines.

„Transavia Airlines je velmi dobrý a náročný zákazník, který se orientuje především na kvalitu a včasné provedení prací. Společnost Transavia je dlouhodobým zákazníkem a ČSA jsou připraveny mu i nadále poskytovat spolehlivé a flexibilní služby, které zajistí provozuschopnost jeho flotily,“ řekl viceprezident pro techniku ČSA Tomáš Heczko.

České aerolinie a Transavia úspěšně spolupracují v oblasti údržby letadel od roku 2003. Od té doby již ČSA v Praze provedly řadu revizí tzv. těžké údržby 35 letadel Boeing 737NG společnosti Transavia Airlines. Rozšíření spolupráce a podpis nové smlouvy potvrzuje kvalitu služeb, které ČSA Transavii poskytují.

Provozní ředitel společnosti Transavia Michiel Meijer ke spolupráci poznamenal: „Budování dlouhodobého partnerství s našimi klíčovými dodavateli je naší strategií a jsme rádi, že jsme v Českých aeroliniích získali tak spolehlivého partnera v oblasti údržby letadel. Rozšíření této spolupráce je přirozeným rozhodnutím a doufáme, že oběma stranám poskytne další možnosti růstu.“

Mezi revize tzv. těžké údržby se řadí pravidelné prohlídky, které se provádějí vždy po několika měsících až letech intenzivního provozu letadel. Při nich se kontroluje nejen funkčnost veškerých systémů, ale i technický stav důležitých uzlů konstrukce letadla. Většina údržbových zákazníků ČSA provádí tyto prohlídky na letounech Boeing 737–700 a 737–800 v intervalu 12 až 24 měsíců. Pracnost těchto prohlídek se pohybuje od 1,000 do 6,000 hodin, letadlo tak stráví v hangáru 3 až 14 dnů v závislosti na rozsahu prohlídky a množství požadovaných dodatečných modifikací letadla.

Technici ČSA provádějí pravidelnou údržbu a revize své vlastní flotily, která čítá 50 letadel typu ATR 42/72, Boeing 737, Airbus A320, A321 a A310. Své služby a to především tzv. těžkou údržbu nabízejí také externím klientům mezi kterými je kromě Transavia Airlines například Air Berlin, Lufthansa Technik, Hapag Lloyd Flug a další. Opravy a pravidelné revize letadel provádějí ČSA na základě oprávnění vydaného evropským regulátorem pro bezpečnost letectví EASA.