Česká spořitelna rozvíjí službu elektronické fakturace @FAKTURA 24 pro formát ISDOC

[Tisková zpráva] Česká spořitelna neustále pracuje na rozvoji služby @FAKTURA 24, která slouží k výměně faktur v elektronické podobě a zajišťuje jejich konverzi do požadovaných formátů.

-    Od spuštění služby @FAKTURA 24, která slouží k výměně faktur v elektronické podobě, ČS zpracovala téměř 400 tisíc transakcí, přičemž ČS sama přijala od svých dodavatelů již více než 30 000 faktur v elektronické strukturované podobě.

-    ČS nově zajišťuje datovou konverzi faktur do formátu ISDOC a již dlouhodobě z formátu ISDOC.

-    Faktury ve formátu ISDOC mohou díky službě @FAKTURA 24 nově přijímat i firemní zákazníci společností ČEZ a RWE.

Firmy mohou zasílat a přijímat faktury v elektronické podobě prostřednictvím služby @FAKTURA 24 již od roku 2008. Od spuštění služby zpracovala Česká spořitelna téměř 400 tisíc transakcí a sama od svých dodavatelů přijala již více než 30 000 elektro­nických faktur, přičemž 75 % z nich tvořily faktury ve formátu ISDOC, tedy ve strukturovaném formátu pro elektronickou fakturaci v České republice. Tento formát exportů a přijímání elektronických faktur umožňuje vzájemnou komunikaci mezi podniky a institucemi, které používají odlišné systémy podporující formát ISDOC.

„Elektronická fakturace klientům přináší zrychlení, zjednodušení a zpřehlednění celého procesu vystavování a zpracování faktur, a tím i významnou úsporu nákladů. Papírová fakturace už je pomalu, ale jistě překonaná. V současné době přijímáme od svých dodavatelů již čtvrtinu všech faktur v elektronické podobě. I nadále hodláme zvyšovat podíl příchozích elektronických faktur, a to zejména ve formátu ISDOC,“ řekl Jan Jeřábek, ředitel odboru řízení obchodu České spořitelny.

Česká spořitelna již dříve umožňovala svým dodavatelům prostřednictvím služby @FAKTURA 24 zasílání faktur ve formátu ISDOC, přičemž nyní to nově umožňuje i v případě jednorázové fakturace, kdy je konverze z formátu ISDOC prováděna na základě faktury zaslané e-mailem. Česká spořitelna se od samého počátku podílela na vytváření společného formátu elektronické fakturace ISDOC a v roce 2008 byla mezi signatáři „Deklarace o společném postupu v oblasti elektronické fakturace v ČR“.

Díky službě @FAKTURA 24 mohou ve formátu ISDOC nově přijímat faktury mimo jiné i firemní zákazníci společností ČEZ a RWE. Česká spořitelna pro tyto společnosti zajišťuje datovou konverzi elektronických faktur nově i do formátu ISDOC prostřednictvím služby @FAKTURA 24. Zákazníci ČEZ a RWE s více odběry tak ocení úsporu nákladů spojenou s kontrolou vyúčtování a zpracováním faktur. Dalšími významnými firemními zákazníky služby @FAKTURA 24 jsou např. společnosti E.ON, Pragoplyn, Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, a firemními příjemci faktur např. společnosti Veolia Voda či Správa železniční dopravní cesty.

@FAKTURA 24 je služba, která přináší podnikům a institucím bezpečnou výměnu elektronických faktur a výraznou úsporu času a nákladů v porovnání s klasickým zpracováním papírových faktur. Výstavci faktur mohou zasílat faktury i koncovým uživatelům do internetového bankovnictví SERVIS 24, a klienti je tak mohou jednoduše zaplatit na základě automaticky vygenerovaného jednorázového platebního příkazu k úhradě. Firmy mohou došlé faktury načíst přímo do účetnictví, ve kterém je obvykle navázán standardní platební proces. Česká spořitelna byla první bankou na trhu, která začala poskytovat službu elektronické fakturace a v současné době je stále jedinou bankou, která službu nabízí i pro vzájemnou výměnu faktur firemním zákazníkům, a to na konsolidačním principu – tzn., že výstavce pošle fakturu ve vlastním datovém formátu prostřednictvím služby @FAKTURA 24, která ji převede do požadovaného formátu a odešle příjemci.