Česká spořitelna podpoří tuzemské podniky prostřednictvím 150 mil. EUR od Evropské investiční banky

[Tisková zpráva] Česká spořitelna získala od Evropské investiční banky (EIB) 150 mil. EUR na financování české ekonomiky.

-    Česká spořitelna získala globální úvěr od EIB ve výši 150 mil. EUR

-    Od roku 2002 celkový objem financování z EIB činí 850 mil. EUR

-    Česká spořitelna je nejvýznamnějším bankovním partnerem EIB v České republice i střední Evropě

-    Veškeré prostředky, které Česká spořitelna doposud z EIB získala, umístila v klientských úvěrech

Úvěr je určen především na projekty malých a středních podniků, mohou ho ovšem využít i zástupci veřejného sektoru. Celkově, od roku 2002, již Česká spořitelna získala pro firmy a veřejný sektor od EIB 850 mil. EUR. Česká spořitelna může díky prostředkům od EIB nabídnout firmám dlouhodobé úvěry s cenově zajímavým úrokovým zvýhodněním.

„Díky dlouholeté spolupráci s EIB se nám už devět let daří za zvýhodněných podmínek poskytovat levné evropské peníze firmám podnikajícím v České republice a přispívat tak k jejich rozvoji i k rozvoji ekonomiky. Těší nás skutečnost, že jsme pro EIB nejvýznamnějším bankovním partnerem v České republice,“ uvedl Daniel Heler, člen představenstva a náměstek generálního ředitele České spořitelny.

Česká spořitelna je oprávněna poskytnout zvýhodněný úvěr těm firmám, které splňují podmínky přijatelnosti stanovené EIB. Mezi kritéria se řadí jednak velikost a struktura firmy (firma s maximálně 250 zaměstnanci, maximální roční obrat firmy do 50 mil. EUR, vlastnická struktura firmy splňující podmínky EIB, aj.). Omezena je i maximální doba realizace projektu (max. 3 roky) a jeho splatnost (až na 15 let), přičemž náklady na projekt by se měly pohybovat v rozmezí 40 tis. až 25 mil. EUR. Česká spořitelna zvýhodněný úvěr nabízí pod názvem „Globální úvěr“.

EIB poskytuje bankám prostředky ve formě zvýhodněných úvěrů s 8 až 12letou splatností. Česká spořitelna pak vytipuje firmy, kterým je schopna zvýhodněný úvěr nabídnout, případně kterým sníží úroky u úvěrů stávajících. Alokace prostředků je relativně náročný administrativní proces, který vyžaduje průběžné sledování finanční situace firem a důsledný reporting vůči EIB. Pokud se bankám nepodaří prostředky v daném termínu umístit, nealokovanou část peněz vracejí EIB. Česká spořitelna vždy umístila veškeré získané prostředky.