Credit Suisse Life & Pensions penzijní fond posílil interní kontrolní mechanismy

Praha, 18. května 2005 – Credit Suisse Life & Pensions penzijní fond zavedl spolu s dalšími společnostmi Credit Suisse Group nové, důslednější kontrolní mechanismy, které brání riziku chyb či zkreslení v účetnictví. Úpravy souvisí se zaváděním zákona Sarbanes-Oxley Act Sec. 404, který definuje způsob provádění kontrolních aktivit ve firmách kótovaných na newyorkské burze – tedy i Credit Suisse Group.

Credit Suisse Life & Pensions penzijní fond zavedl komplexní kontrolní systém, který zaručuje správnost, průkaznost a úplnost finančních výkazů, včetně zamezení manipulování s čísly ve finančních výkazech. Součástí kontrolního systému je mimo jiné i rozšířená odpovědnost generálního a finančního ředitele, kteří musí zkontrolovat všechny důležité účetní výkazy a zaručit jejich úplnost, pravdivost a to, že odrážejí skutečný stav organizace.

Součástí nového systému jsou také pravidelné prověrky kontrolního systému, které budou prováděny čtyřikrát ročně. Jejich cílem je, aby management společnosti mohl skutečně potvrdit funkčnost kontrolního interního systému. K procesnímu řízení a záznamům, pro efektivnost a spolehlivost interního kontrolního systému byl v rámci celé Credit Suisse Group implementován systém MARSC.

Management Credit Suisse Life & Pensions penzijního fondu má za povinnosti při každé změně procesů, které mají dopad do finančních výkazů, aktualizovat kontrolní systém tak, aby mohl zaručit jeho funkčnost a identifikovat nová rizika. Pokud jsou objevena, jsou jejich dopady minimalizovány novým nastavením kontrolních mechanismů. Auditor Credit Suisse Life & Pensions penzijního fondu navíc musí každoročně ověřit prohlášení managementu o funkčnosti interního kontrolního systému.

Credit Suisse Life & Pensions v České republice považuje za velmi důležité, aby byla společností spolehlivou, důvěryhodnou a transparentní. Zavedení přísnějšího systému interní kontroly je proto pozitivním krokem, který zvyšuje jistotu našich klientů, řekl generální ředitel Credit Suisse Life & Pensions v České republice Petr Žaluda.

Zákon Sarbanes-Oxley byl zaveden ve Spojených státech jako důsledek krachů několika velkých společností s cílem posílit kontrolní metody a mechanismy a rozšířit odpovědnost managementu společnosti vůči investorům a klientům. Zákon platí pro všechny společnosti, které jsou kótovány na newyorské burze.

Winterthur Group je vedoucí švýcarskou pojišťovací společností se sídlem ve Winterthuru. Jako mezinárodní společnost poskytuje širokou nabídku majetkového pojištění a pojištění odpovědnosti, stejně jako řešení v oblasti životního pojištění a penzijního připojištění, která jsou vytvořena na míru dle potřeb soukromých i korporátních klientů. Winterthur Group má celosvětově přibližně 19 500 zaměstnanců. Společnost dosáhla v roce 2004 předepsaného pojistného ve výši 21,4 miliardy švýcarských franků a vykázala k 31. prosinci 2004 aktiva pod správou v objemu 139,6 miliardy švýcarských franků.

Credit Suisse Group je přední světový poskytovatel finančních služeb se sídlem v Curychu. Soukromým klientům a malým a středně velkým firmám poskytuje služby privátního bankovnictví a finančního poradenství, a prostřednictvím společnosti Winterthur též pojištění a penzijní připojištění. V oblasti investičního bankovnictví plní pro celosvětové instituce, korporátní, vládní i soukromé klienty roli finančního prostředníka. Registrované akcie Credit Suisse Group (CSGN) jsou kótovány ve Švýcarsku a také v New Yorku ve formě American Depositary Shares (CSR). Credit Suisse Group zaměstnává celosvětově zhruba 60.000 zaměstnanců. K 31. prosinci 2004 měla skupina pod správou aktiva v hodnotě 1220,7 miliardy švýcarských franků.