ČRa testují v Brně digitální vysílání

Brno, 7. prosince 2004 - Novou anténu, která by mohla vysílat v digitálním formátu DVB-T testují v těchto dnech pracovníci Českých radiokomunikací v Brně. Hlavním cílem je testování vyzařovacích vlastností antény a kanálového filtru, ověření teoretických výpočtů pokrytí města Brna a okolí a testy vysílací technologie. ČRa předpokládají ukončení testů kolem poloviny prosince 2004.

Formálně jde o testování technických parametrů a jeho průběh a výstupy jsou již v maximální míře orientovány na vývoj a přípravu vysílání plnohodnotného multiplexu v Brně a okolí, uvedl Ing. Martin Roztočil, ředitel úseku vysílacích služeb ČRa. Podle mne pro nás bylo významnou zkušeností jasné ověření faktu, že máme technické zázemí takové úrovně, že jsme schopni instalovat vysílač DVB-T včetně antény během několika málo dní a tak zahájit plnohodnotné digitální vysílání podle potřeb a zájmu možných zákazníků, dodal Ing. Roztočil.

Na obrazovkách televizních diváků, kteří mají set-top-boxy se testování projeví možností přijímat testovací obrazec. Diváci pak vidí to, čemu se dříve říkalo „monoskop“. Na rozdíl od analogového „monoskopu“ má tento v rozích a dolní části obrazu pohyblivé body, které indikují, že kódovací proces MPEG je funkční a ve zvuku mohou slyšet tón 1 kHz.

České radiokomunikace v současné době počítají s tím, že pro digitální vysílání v Brně budou využity nejméně dvě lokality DVB-T vysílání v jednofrekvenční síti (SFN) na 40. kanále. Při plnohodnotném provozu digitální sítě ČRa na území Brna by město mělo být beze zbytku pokryto kvalitním signálem, na čemž budou mít podíl všechny vysílače zapojené do brněnské SFN a patrně i některé vysílače umístěné mimo území Brna.