Česká republika má svůj první bankomat pro nevidomé

Česká republika má svůj první bankomat pro nevidomé nebo slabozraké občany. Zpřístupnila jej dnes ve spolupráci se společností NCR a Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých (SONS) ve své pobočce v Praze 2, Jugoslávské ul. 19, Česká spořitelna.

Podobná služba na trhu dlouho chyběla. Česká spořitelna i společnost NCR se ukázaly být skutečným partnerem naší organizaci a pozorně naslouchaly našim požadavkům. Věřím, že se služba osvědčí a že ji brzy budou moci využívat klienti i mimo Prahu. V zahraničí je podobný druh komfortu pro občany se zrakovým postižením běžnější záležitostí než zatím v České republice, řekl Viktor Dudr, viceprezident SONS, který se osobně podílel na testování pilotního provozu bankomatu.

Díky speciálnímu programu mohou bankomat obsluhovat klienti pomocí hlasové navigace. Hlasová navigace jednotlivých příkazů a chybových hlášení odpovídá textům na obrazovce. Hlasové pokyny přijímají klienti do sluchátek. Samozřejmostí je speciálně hmatově upravená klávesnice bankomatu. Zařazení volby pro obsluhu bankomatu nevidomými občany nemá vliv na jeho standardní užití. Díky tomu, že jak Česká spořitelna, tak i společnost NCR úzce spolupracovaly na vývoji programu pro speciální obsluhu bankomatu právě se SONS, je výsledný program – pokud jde o jeho vlastní ovládání poslepu – v souladu s potřebami nevidomých klientů.

Obsluha bankomatu je jednoduchá a pohodlná. Pro první použití připravujeme pro naše členy a klienty ve spolupráci s Českou spořitelnou informace, popřípadě i zacvičení, o tom, jak při obsluze bankomatu postupovat, konstatoval Viktor Dudr.

Česká spořitelna plánuje instalaci dalších bankomatů s tímto speciálním vybavením i v regionech České republiky, a to v souladu s požadavky SONS, tedy tam, kde je cílová skupina klientů nejvíce využije: Praha, Ústí nad Labem, Olomouc, Brno, Ostrava. V budoucnu banka plánuje zpřístupnění i dalších operací v bankomatech podle požadavku nevidomých klientů. Bankomaty budou zejména v těch pobočkách, které mají již nyní speciální orientační majáčky pro přístup nevidomých klientů.Důležitým aspektem této služby je bezpečnost. Proto jsou tyto typy bankomatů pouze na pobočkách, které mají speciální bezpečnostní režim. Patří k němu fyzická ostraha, kamerový dohled a další série přísných bezpečnostních opatření.

Klára Gajdušková
tisková mluvčí České spořitelny, a.s.