Česká pojišťovna a nadace Leontinka poprvé představily projekt Psí oči ve Zlínském kraji. Asistenční fena Lucky našla svůj nový domov v Napajedlech

[Tisková zpráva] Česká pojišťovna a Nadace Leontinka dnes ve Zlíně předaly nové majitelce vycvičeného asistenčního psa v rámci společného projektu Psí oči.

Umožnily tak výcvik feny Lucky, která pomáhá dvouleté Veronice Vyhnalíkové z Napajedel. Výcvik jednoho asistenčního psa, který se stává pro své nové kamarády nejenom pomocníkem, ale často i důležitým terapeutem, se pohybuje kolem 200 tisíc korun. Současně Lucky Česká pojišťovna také nadstandardně pojistila na úhradu případných veterinárních vý­loh.

Dvouletá Lucky je zlatý retriever a jejím novým domovem se stala Napajedla na Zlínsku, kde bydlí také nevidomá Veronika Vyhnalíková, které komplikují život následky dětské mozkové obrny. Lucky Veroniku nejenom hlídá, ale za pomoci její maminky Lenky provádí i canisterapeutická cvičení, spočívající mimo jiné například v prohřívání a masáži postižených svalů. Lucky masíruje Veronice tělíčko, dokáže ji zklidnit, podá nám různé předměty, pomáhá s jejími šaty a podobně, vysvětlila Lenka Vyhnalíková. Vlastně přinese jakýkoliv předmět, na který ukážeme.

Projekt Psí oči má za cíl zajistit spolufinancování výcviku vodících a asistenčních psů pro děti a mládež se zrakovým nebo kombinovaným postižením. Zahájila jej aukce zaměstnanců České pojišťovny, při které bylo za 150 tisíc korun vydraženo vybavení známých sportovců, mezi nimiž nechyběla například ani vlastnoručně podepsaná hokejka Jaromíra Jágra. První dva asistenční psi v rámci projektu Psí oči našli své nové majitele už koncem roku 2008 v Ostravě, kde Česká pojišťovna a Nadace Leontinka předaly psa Bollse Barborce Chalupové z  Frýdecko-Místecka a Honzíkovi Matlákovi z Ostravy. Další tři čtyřnohé pomocníky získaly vloni děti ze Středočeského kra­je.

Česká pojišťovna je známým podporovatelem veřejně prospěšných, kulturních a sportovních akcí. V posledních letech se zaměřuje především na podporu dětí z dětských domovů a sociálně slabých rodin.

Nadace Leontinka pomáhá dětem a studentům se zrakovým postižením. Jejím posláním je umožnit jim integraci do společnosti, vzdělání a společenské a sportovní aktivity.