Consulting ČS: České firmy podceňují rizika

Consulting České spořitelny, a.s. (Consulting ČS) provedl pod záštitou Svazu průmyslu a dopravy ČR průzkum v oblasti řízení rizik. Průzkum, jehož se aktivně zúčastnilo 149 ze 650 oslovených společností, ukázal, že více než čtvrtina dotázaných společností má zavedena pouze minimální opatření ke snížení rizik. Významné společnosti řídí rizika v průměru pouze ze 43 %. Průzkum dále ukázal, že společnosti s majoritním zahraničním vlastníkem kladou na řízení rizik mnohem vyšší důraz, řídí rizika v průměru z 55 %, zatímco společnosti s majoritním českým vlastníkem řídí rizika v průměru jen z 39 %.

„Hlavním cílem průzkumu bylo zjistit aktuální stav řízení rizik v České republice a poskytnout následně firmám konkrétní doporučení. Firmy jsou každodenně vystavovány nejrůznějším rizikům. Jejich řízením, čili omezováním prostřednictvím ekonomicky efektivních opatření, lze předcházet negativnímu dopadu havárií či jiných nečekaných událostí na hospodaření a celkové fungování společnosti,“ uvedl Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Firmy si často ani nejsou vědomy některých klíčových rizik, kterým jsou vystaveny, případně jejich dopad nedoceňují. Měly by však analyzovat svá klíčová rizika a zavést opatření, která dopad rizik omezí. Společnosti, které rizika efektivně řídí, dosahují dlouhodobě lepší ch hospodářských výslekdů,“ konstatoval autor analýzy Petr Šmíd, senior konzultant Consultingu ČS.

Řízení rizik významně snižuje rizikovost podnikatelského prostředí. Z výsledků průzkumu vyplývá, že firmy, které alespoň částečně zavedly řízení rizik, považují podnikatelské prostředí v ČR za rizikové pouze z 53 %, zatímco firmy, které svá rizika neřídí, ho vnímají mnohem hůře a považují ho za rizikové ze 70 %.

„Mnohé společnosti řídí pouze některá rizika a často až poté, kdy byly postiženy určitou negativní událostí. S rostoucí tlakem na dlouhodobou stabilitu výkonů firem a požadavky bank souvisejícími se zavedením Basel II, však společnosti budou muset věnovat rizikům soustavnou pozornost a zavést dříve či později integrovaný systém řízení rizik,“ uvedl David Viduna, ředitel Manažerského poradenství Consultingu ČS.