Coface zavádí nový rating podnikatelského prostředí v 155 zemích světa

Ačkoli světový ekonomický růst v letošním roce zřejmě zpomalí, podle předpovědi, kterou dnes zveřejnila společnost Coface na své pravidelné výroční konferenci v Paříži, se však přesto jeho tempo udrží nad třemi procenty. Úvěrová krize podobného rozsahu jako v roce 2001 letos není pravděpodobná; riziko dalšího vývoje spatřuje Coface především v tom, že zpomalením růstu by se od USA mohly nakazit i ekonomiky Velké Británie, Španělska a Irska. Coface zároveň vyslovil obavu, aby dobrá výkonnost rozvíjejících se ekonomik nezastřela riziko spekulativních bublin a slabin podnikatelského prostředí.

Krize v roce 2008 bude méně závažná než v roce 2001

Na základě své zkušenosti s platební morálkou podniků v zemích, kde působí, Coface považuje současnou situaci za odlišnou od krize v roce 2001. Tehdy insolvence vyskočily o 30 % a tempo hospodářského růstu bylo nižší než 2 %. Naproti tomu v letech 2007 a 2008 jsou oběťmi předlužení spíše domácnosti než podniky, jichž se krize tolik netýká; hospodářský šok a ztížený přístup k úvěrům by však přesto mohl postihnout i je. Navíc rozvíjející se ekonomiky si i přes obecné zvolnění tempa růstu vedou stále dobře. Jsou dnes mnohem silnější díky tomu, že jejich růst je hnán domácí poptávkou a po finanční stránce jsou většinou zdravé. Jejich podíl na světové tvorbě HDP vzroste z 24 % v roce 2001 na odhadovaných 34 % v roce 2008. To ostře kontrastuje s poklesem příspěvku USA, který klesl z 32 % světového HDP před sedmi lety na současných 26 %.

Nový rating podnikatelského prostředí

I přes současné vynikající finanční zdraví rozvíjejících se ekonomik nelze opomíjet, že i v jejich podnikatelském prostředí se opakovaně vyskytují nedostatky, jež živí růst úvěrového rizika u jednotlivých firem. Coface proto při příležitosti své letošní výroční konference poprvé zveřejnil nový systém pro hodnocení kvality podnikatelského prostředí v 155 zemích světa, tzv. BusinessEnviron­ment@rating system. Tento nový rating podnikatelského prostředí slouží jako doplněk k již řadu let zveřejňovanému ratingu zemí (Country@ratings) a stejně jako tento rating má rovněž sedmistupňovou škálu rizika A1, A2, A3, A4, B, C a D, přičemž stupeň A1 představuje nejnižší možné riziko.

Pomocí nového systému ratingu zpřístupňuje Coface široké veřejnosti své dlouhodobé detailní znalosti podnikatelského klimatu, které lze s výhodou využít při oceňování úvěrového rizika společností. Při posuzování úvěrového rizika je přitom stejně důležité vědět jak to, jestli účetnictví firem věrně odráží její skutečnou finanční situaci, tak i to, jestli právní systém v dané zemi může zajistit férovou a účinnou pomoc v případě platebního selhání.

Dobrým příkladem využití nového ratingového nástroje mohou být tzv. státy BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína). Kupříkladu Čína má Country@rating na úrovni A3, což odráží přijatelnou úroveň rizika platební neschopnosti podniků. BusinessEnviron­ment@rating Číny je však podle Coface pouze na stupni B, což je jen průměrný rating, o dva stupně nižší než celkový rating země.

„Mezi parametry, které určují celkový rating zemí, je pochopitelně zahrnuto i podnikatelské prostředí,” vysvětluje Yves Zlotowski, hlavní ekonom Coface. „Dokážeme si proto představit, že zlepší-li se v Číně podnikatelské klima, mohl by její rating vzrůst na úroveň některých rozvinutých zemí.”