Coface přiřadil ratingu ekonomiky Spojených států, Lotyšska a Estonska negativní výhled

Společnost Coface změnila svůj názor na budoucí vývoj ekonomiky Spojených států, Lotyška a Estonska – ratingu těchto zemí přiřadila negativní výhled. Kromě toho snížila rating Thajska a Íránu a naopak zvýšila rating Gruzie. Rating České republiky zůstává nadále na vysokém stupni A2.

Spojené státy mají sice z pohledu Coface i nadále nejvyšší možný rating (tzv. country @rating), a to na úrovni A1, největší světová ekonomika se však v současnosti potýká s některými problémy, které by do budoucna mohly znamenat, že Coface své hodnocení sníží. Důvodem jsou především zpomalení hospodářského růstu (zatímco loni americká ekonomika vzrostla o 3,3 procenta, pro letošek Coface očekává, že tempo růstu jejího HDP se sníží na 2,4 procenta), potíže na trhu rezidenčních nemovitostí, jež by mohly ovlivnit celkovou spotřebu domácností, a také ztížený přístup některých podniků k úvěrům, jenž by mohl vyústit v nárůst insolvencí firem.

I pokud budeme uvažovat jen mírné zpomalení ekonomického růstu, lze očekávat, že počet podniků s platebními potížemi vzroste ve Spojených státech o pět procent, uvedla hlavní ekonomka Coface Sylvia Greismanová.

Určité potíže americké ekonomiky se odrážejí i v ratingu jednotlivých sektorů – riziko insolvencí v automobilovém průmyslu, maloobchodu, farmaceutickém průmyslu a ve stavebnictví zůstává v USA i nadále vysoké a s větší pozorností nyní Coface sleduje také situaci v chemickém a papírenském průmyslu. Důvod pro zařazení Lotyška (rating A3) a Estonska (rating A2) na seznam zemí s negativním výhledem ratingu je jiný, a to zjevné přehřívání ekonomiky a prudký nárůst úvěrů poskytnutých podnikům. Hospodářství obou těchto pobaltských zemí sice roste rekordním tempem (12 %, resp. 11,4 % v roce 2006), objevuje se však riziko měnové krize a následného citelného zpomalení růstu; v Lotyšsku již nyní kolují pověsti o možné devalvaci. Deficit běžného účtu platební bilance už v Lotyšsku dosáhl úrovně 20 procent HDP, v Estonsku pak 14 procent. Navíc podniky v těchto zemích vykazují vysokou míru zahraničního zadlužení. Naproti tomu v případě Litvy Coface zatím nevidí žádný důvod pro změnu ratingu.

Coface dále zvýšil rating Gruzie z dosavadního nejnižšího stupně D na C, a to vzhledem k pokračujícímu ekonomickému růstu, který v roce 2006 opět dosáhl 9 procent a v letošním roce by měl přesáhnout 7 procent, a snižující se závislosti na Rusku. Gruzie také vykázala pozoruhodné zlepšení podnikatelského klimatu (podle studie Světové banky nejvyšší ze všech rozvojových zemí), i nadále však bojuje s vysokou korupcí.

V případě Thajska se Coface rozhodl snížit jeho country @rating na A3 v důsledku zhoršené ekonomické a politické situace, která negativně ovlivňuje podnikání. Domácí poptávka výrazně klesla a zhoršil se také odhad růstu HDP pro rok 2007 (na 4 % v porovnání s 5 % loni). Coface rovněž snížil rating Íránu, a to ze stupně B na C. Hlavními důvody jsou vysoce expanzivní rozpočtová politika, vysoká míra inflace (17 %) a zhoršené vztahy se zahraničím v souvislosti s postojem Íránu k vývoji jaderných zbraní, v jejichž důsledku se snižuje zájem o investice v této zemi a zhoršuje přístup podnikům k úvěrům.

Co je country @rating

Rating zemí, tzv. country @rating, zveřejňuje Coface pro pravidelně pro 154 zemí světa. Tento rating vyjadřuje průměrnou úroveň rizika, že podniky v dané zemi nebudou schopné plnit své krátkodobé platební závazky. Rating odráží makroekonomickou, mikroekonomickou i politickou situaci zemí a opírá se o datábázi Coface obsahující údaje o 44 milionech společností z celého světa. Country @rating Coface má celkem sedm stupňů – od nejlepšího A1 přes A2, A3, A4, B a C až po nejhorší D.