Co týden vzal, aneb souhrn dění z akciového trhu

Podíváme-li se na peloton akciových společností obchodovaných na trhu RM-SYSTÉM v prémiovém segmentu EasyClick, můžeme za uplynulý týden posuzovat jenom mezi tituly které oslabily a tituly které oslabily ještě víc.

Jednou výjimkou jsou akcie automobilky Volkswagen, které se drží beze změny na úrovni 3 873 Kč. Na titul pozitivně zapůsobila zpráva týkající se zvýšení podílu Volkswagenu v automobilce Scania ze stávajících 38% na 68,6%.

Volkswagen převzal podíly firmy Scania od švédských společností Investor AB a Walleberg. Cílem firmy je spojení Scanie se společností MAN, jejímž největším akcionářem je právě Volkswagen. Aliancí vznikne největší výrobce nákladních automobilů v Evropě.

Další zajímavou zprávou týkající se této nové emise obchodované v českých korunách na trhu RM-SYSTÉM je vedením schválený zájem Porsche SE zvýšit majetkový podíl ve Volkswagen na více jak 50%. Porsche již v současné době vlastní 31% Volkswagenu a je jejím největším akcionářem.

V průběhu týdne velmi výrazně oslabily akcie AAA Auto, tuto větu je možné víceméně opakovat již několik týdnů. Impulzem pro další pokles kurzu nyní bylo snížení doporučení od analytiků s cílovou cenou 20 Kč.

Během pátku oslabil titul pod psychologickou hranici 20 Kč a týden uzavřel na hodnotě 19,60 Kč. Malou útěchou pro dlouhodobé investory je fakt, že o více jak 19,60 Kč titul oslabit už skutečně nemůže.

Na kapitálový trh stále negativně působí aspekt americké úvěrové krize a obava z recese americké ekonomiky. Páteční data z amerického trhu práce, který vykázal výraznější pokles než se očekávalo, působila jak kámen na noze pro český akciový trh.

Špatná makroekonomická data byla posledním hřebíkem do rakve, který v tomto týdnu zahraniční sentiment kapitálovému trhu dal. Akcie Erste Bank pod tíhou těchto zpráv oslabily během týdne na hodnotu 630 Kč. Bez pozitivního vlivu na kurz zůstala i zajímavá zpráva týkající se spekulací, že Erste Bank zvažuje koupi společnosti BAWAG Bank.