ČMSS pohnula trhem stavebního spoření nejen v ČR, ale i v Evropě

Celkovým počtem 557 588 nových smluv o stavebním spoření uzavřených v roce 2001 obhájila ČMSS své prvenství na trhu stavebního spoření v ČR i své 2. místo v celoevropském měřítku. Tržní podíl v počtu nových smluv uzavřených během roku 2001 dosáhl okolo 37 %. Cílová částka nově uzavřených smluv přesáhla 82 mld. Kč, což představuje více než 40% tržní podíl. Ke konci roku 2001 ČMSS evidovala celkem 1 652 561 platných smluv o stavebním spoření na celkovou cílovou částku 267 mld. Kč.

ČMSS upevnila svou vedoucí pozici také v oblasti úvěrů. Nabídka této největší stavební spořitelny na českém trhu je i v oblasti úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů (meziúvěrů) pro klienty v mnoha ohledech nejvýhodnější. V roce 2001 ČMSS poskytla 41 898 nových úvěrů ze stavebního spoření a meziúvěrů. Jejich celková výše dosáhla 6,1 mld. Kč. Celkem ČMSS eviduje 217 232 platných úvěrových účtů v celkové výši 18,4 mld. Kč. Ve srovnání s rokem 2000 představuje jejich výše nárůst o 17,8 %.

Hlavním akcionářem ČMSS je Československá obchodní banka, a.s., která dnes patří k největším a nejstabilnějším bankovním domům v ČR, ale i ve Střední Evropě. ČSOB vlastní 55% podíl v ČMSS.

Zakládající stavební spořitelna ČMSS, německá Bausparkasse Schwäbisch Hall AG, je největší stavební spořitelnou v Evropě. Kromě 45% podílu v ČMSS má akciové podíly ve stavebních spořitelnách na Slovensku (PSS) a v Maďarsku (Fundamenta). V roce 2001 poprvé překonaly zahraniční stavební spořitelny, ve kterých má BSH podíl, svým společným výsledkem 902 000 nových smluv o stavebním spoření i svou mateřskou BSH (891.822 nových smluv). Právě ČMSS k tomuto prvenství přispěla nemalým podílem, téměř 62 %.

Spoření

Také v roce 2001 pokračoval zájem veřejnosti o stavební spoření. Občané ČR během roku 2001 uzavřeli více než 1,5 milionu nových smluv o stavebním spoření. Velkou část z tohoto počtu (36,7 %) uzavřeli zájemci o stavební spoření právě s ČMSS. Znamená to, že každý 6. občan ČR je dnes klientem stavební spořitelny s liškou ve znaku. ČMSS si zájmu veřejnosti o své služby nesmírně váží a důvěru klientů považuje za svůj velký závazek.

V roce 2001 uzavřela ČMSS celkem 557 588 nových smluv o stavebním spoření. Tržní podíl ČMSS v počtu nově uzavřených smluv o stavebním spoření dosáhl 36,7 %:

Cílová částka nově uzavřených smluv v roce 2001 přesáhla 82 mld. Kč, což odpovídá 40,5% podílu na trhu stavebního spoření v ČR:

Průměrná cílová částka smluv o stavebním spoření nově uzavřených v roce 2001 je 147,3 tisíc Kč. Celková výše vkladů k 31.12. 2001 dosáhla výše 48,7 mld. Kč. To představuje meziroční nárůst o 21,5 %.

Hospodářské výsledky ČMSS, a.s. za rok 2001

Dosažený čistý zisk po zdanění ve výši 515 mil. Kč navazuje na výrazné obchodní úspěchy a potvrzuje trend minulých let. ČMSS za dobu své existence vytvořila základní jmění ve výši 1,5 mld. Kč. Rezervní fondy a vlastní jmění ve výši 3,8 mld. Kč svědčí o její stabilitě a bezpečnosti. Bilanční suma k 31.12.2001 činí 56,1 mld. Kč.

Rekapitulace hospodářských výsledků ČMSS: hlavní ukazatele, neauditované, CAS

Rok 2001
Základní jmění 1,5 mld. Kč
Bilanční suma 56,1 mld. Kč
Zisk po zdanění 515 mil. Kč

ČMSS se řídí ustanoveními Zákona o stavebním spoření, opatřeními regulátorů trhu a vlastními pravidly obezřetného podnikání, která přísně vymezují nakládání se svěřenými prostředky umožňující aktivity s minimálním rizikem. Z tohoto důvodu patří stavební spořitelny k nejstabilnějším subjektům českého finančního trhu. Klienti ČMSS mají vždy jistotu, že jejich peníze jsou u nás bezpečně investovány.

Úvěry

Během roku 2001 ČMSS několikrát významně zlepšila podmínky pro poskytování úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů. Cílem těchto opatření bylo zpřístupnit co nejširšímu počtu klientů úvěry ze stavebního spoření a meziúvěry a maximálně zjednodušit administrativní požadavky na vyřízení jejich žádostí. Podmínky ČMSS pro poskytování překlenovacích úvěrů, tzv. meziúvěrů, jsou ve srovnání s jinými stavebními spořitelnami velmi výhodné. Od 25. února 2002 snižuje ČMSS úrokové sazby u meziúvěrů až o 0,6 %.

V mnoha parametrech nabízí ČMSS svým klientům nejvýhodnější podmínky na trhu:

pevná úroková sazba meziúvěrů ve výši od 6,3 do 7,9 % p.a., a to bez jakýchkoliv dalších poplatků

nejvyšší úvěr ze stavebního spoření bez zajištění (až do výše 150 000 Kč)

nejvyšší úvěr bez nutnosti jištění nemovitostí (až do výše 500 000 Kč)

vyřízení úvěrové administrativy bez jakýchkoliv poplatků

bezplatné poradenství na vysoké profesionální úrovni

Nejčastější způsoby využití prostředků ze stavebního spoření

Průzkumy prováděné mezi klienty stavebních spořitelen ukazují, že naprostá většina má v úmyslu finanční prostředky ze stavebního spoření využít na bytové účely. Celých 75 % klientů hodlá využít prostředků ze stavebního spoření v oblasti bydlení. Z toho téměř čtvrtina klientů (24 %) hodlá s využitím stavebního spoření koupit dům nebo byt, dalších 40 % klientů hodlá se stavebním spořením zlepšit úroveň svého bydlení. Další cyklus spoření hodlá uzavřít 5 % klientů; u těchto klientů lze očekávat, že se opakováním cyklu spoření rovněž připravují na budoucí řešení bytových potřeb svých nebo svých dětí. Představy o využití stavebního spoření ilustruje graf:

Rekapitulace: obchodní výsledky ČMSS v roce 2001 v oblasti nově uzavřených smluv

Počet nově uzavřených smluv v roce 2001 557 588
Podíl na trhu v počtu nově uzavřených smluv 36,7 %
Celkový počet platných smluv k 31.12.2001 1 652 561
Nárůst ve srovnání s rokem 2000 + 24,4 %

Cílová částka nově uzavřených smluv v roce 2001 82,1 mld.
Podíl na trhu ve výši cílové částky nově uzavřených smluv 40,5 %
Cílová částka platných smluv k 31.12.2001 267,1 m­ld.
Nárůst ve srovnání s rokem 2000 + 25,4 %

Celková výše vkladů k 31.12. 2001 48,7 mld.
Nárůst ve srovnání s rokem 2000 21,5 %

Rekapitulace: obchodní výsledky ČMSS v roce 2001 v oblasti úvěrů a meziúvěrů

Počet nově poskytnutých úvěrů a MÚ v roce 2001 41 898
Celkový objem poskytnutých úvěrů a MÚ v roce 2001 6,1 mld. Kč