ČMHB: Zájem o HZL je značný. Jsou obvykle prodány během dvou dnů

Třináctou emisi hypotečních zástavních listů a současně šestou v rámci dluhopisového programu vydává zítra, tj. 27. listopadu, Českomoravská hypoteční banka (ČMHB). Tato emise o celkovém objemu 2 miliardy korun bude splatná v roce 2010. Jmenovitá hodnota jednoho hypotečního zástavního listu je 10 000 Kč, fixní kupon ve výši 4,4 % je splatný jednou ročně vždy k 27. listopadu. Zájemci mohou tyto dluhopisy nakupovat od 28. listopadu na pobočkách ČSOB.

„Hypoteční zástavní listy jsou jednou z nejbezpečnějších a nejvýnosnějších investic, proto je o ně stále větší zájem. Každá emise bývá prodána do dvou dnů,“ říká Rudolf Kostka, náměstek generálního ředitele ČMHB pro věci finanční. Bezpečnost hypotečních zástavních listů je kryta dvojím způsobem – pohledávkami z hypotečních úvěrů a zástavním právem k nemovitosti. Co se týče výnosu, předpokládáme, že se bude vzhledem k prodejní ceně HZL nad nominální hodnotu, tedy za 10 490 Kč, pohybovat okolo 3,6 % p.a. I přesto je tento výnos, který navíc nepodléhá zdanění, ve srovnání s ostatními způsoby investování výhodný, dodává R. Kostka.

O výhodnosti investování do HZL snadno přesvědčí jednoduchý příklad. Při nákupu 10 HZL z této emise investuje klient celkem 105 012 Kč (10 490 Kč x 10 + alikvotní úrokový výnos 1,20 Kč/ks + poplatek za provedení převodu v SCP 100 Kč). Po sedmi letech obdrží celkem 130 800 Kč. Každý rok do konce splatnosti HZL, vždy k 27. listopadu, totiž dostane kupony v celkové výši 4 400 Kč (4,4 % z 10×10 000 Kč). K 27. l1. 2010 mu je zároveň vyplacena jmenovitá hodnota HZL. Pro srovnání: Kdyby částku 105 012 Kč uložil na termínovaný vklad běžně úročený zhruba 2,5 %, dostane po sedmi letech 120 632 Kč. Navíc výnos musí zdanit, takže si ze zisku odečte 15 %.

K 27. listopadu 2003 budou v ČR v oběhu hypoteční zástavní listy v objemu zhruba 50 mld. Kč, z nichž 45 % připadá na ČMHB. Pokud jde o letošní rok, byly k tomuto datu vydány hypoteční zástavní listy v celkové výši 18,6 mld. Kč, z toho 7,5 mld. Kč tvoří HZL ČMHB.

Emise hypotečních zástavních listů ČMHB jsou registrovány na Burze cenných papírů Praha a v RM-Systému.