Členové ČAOCP zobchodovali akcie a obligace v hodnotě 528 mld. korun

ČAOCP se podílí na tvorbě legislativního prostředí českého kapitálového trhu

Česká Asociace obchodníků s cennými papíry (ČAOCP) sehrála v roce 2005 významnou roli v legislativních procesech ovlivňujících český kapitálový trh. Aktivně se zúčastnila přípravy novely zákona o podnikání na kapitálových trzích (ZPKT) a byla zařazena mezi oficiální připomínková místa pro materiály předkládané Komisí pro cenné papíry a Ministerstvem financí do mezirezortního připomínkového řízení.

ČAOCP také podniká kroky, které by měly vést k úpravě systému příspěvků do Garančního fondu obchodníků s cennými papíry. Návrh platit příspěvky ve výši 2 % z přijatých poplatků a provizí za poskytnuté finanční služby jsou neadekvátní a jejich výše byla schválena bez konzultace s profesními organizacemi.

Asociace také výrazně bojuje proti nelegálním službám obchodníků s cennými papíry a snaží se tak ještě více zprůhlednit český kapitálový trh.

Asociace obchodníků s cenným papíry má v současnosti 12 stálých členů a 2 přidružené členy. V roce 2005 členové ČAOCP zobchodovali na českých a zahraničních trzích akcie a obligace v hodnotě 528 mld. korun. To představuje nárůst téměř o 73 % oproti roku 2004. K navýšení objemů obchodů došlo také u investičních certifikátů, opcí, futures a správy aktiv. „ČAOCP v roce 2006 předpokládá další růst obchodování svých členů, zvláště pak očekáváme zvýšení zájmu investorů o méně tradiční investiční instrumenty, které představují například certifikáty“, říká Zdeněk Radil, generální tajemník ČAOCP.

Kromě podílu na tvorbě legislativního rámce českého kapitálového trhu vznikla v minulém roce v rámci ČAOCP skupina pro pořádní makléřských zkoušek. Asociace má snahu získat akreditaci od Komise pro cenné papíry a ve spolupráci s AFIZ chce v roce 2006 makléřské zkoušky organizovat. ČAOCP se také stala členem Výboru pro makléřské zkoušky při Komisi pro cenné papíry.

Změny ve způsobu placení úhrad do Garančního fondu

Asociace se snaží ze své pozice upravit navržený systém příspěvků do Garančního fondu, který byl na základě pozměňovacích návrhů Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR včleněn do návrhu novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Pokud nedojde k úpravě navrženého systému, budou mít obchodníci povinnost platit příspěvky do Garančního fondu obchodníků s cennými papíry ve výši 2 % z přijatých poplatků a provizí za poskytnuté finanční služby.

Česká asociace obchodníků s cennými papíry v zásadě souhlasí s nastaveným principem, tedy s odvodem navázaným na příjem odměny z poskytnutých služeb. Výše příspěvků by se ale měla pohybovat mezi 0,1 – 0,4 % z přijatých poplatků a provizí. Asociace tak nesouhlasí s bezprecedentní výší poplatku 2 % uvedeném v novele Zákona o podnikání na kapitálových trzích.

Nová výše odvodů do GFOCP bude znamenat pro obchodníky s cennými papíry více než desetinásobné zvýšení oproti stávající situaci. Zvýšení odvodů se promítne do poplatků zákazníkům, kteří tak budou financovat obrovskou ztrátu Garančního fondu obchodníku s cennými papíry. Současní obchodníci s cennými papíry, potažmo jejich zákazníci tak budou platit za chyby nepoctivých obchodníků v minulých letech.