Členové AFIZ a USF sjednali v prvním pololetí 2009 klientům finanční produkty v celkové hodnotě přesahující 25 miliard Kč

Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců ČR (AFIZ) a Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF ČR) vydávají první společnou tiskovou zprávu o základních parametrech finančně poradenského trhu ČR v prvním pololetí roku 2009.

I. Pojištění

V oblasti pojištění bylo v daném období sdruženými subjekty zprostředkováno běžně placené životní pojištění v objemu 1 361 929 tis. Kč ročního produkčního pojistného, jednorázově placené 170 438 tis. Kč a neživotní pojištění v objemu 409 166 tis. Kč, to vše při celkovém počtu 227 212 smluv.

II. Investice

U investičních produktů sledují obě sdružení podrobnou strukturu peněžních toků, které umožňují identifikovat poměr jednotlivých nástrojů. Celkem byly v této oblasti zprostředkovány produkty za 2 281 991 tis. Kč na základě 23 660 smluv.

III. Úvěrové produkty a depozita

V oblasti úvěrových a spořících produktů dominuje co do účelovosti financování bydlení, jde tedy primárně o produkty hypotečních úvěrů, stavebního spoření a úvěrů z něho. Celkový objem úvěrových produktů (HÚ a úvěry ze SS) zprostředkovaných členy USF a AFIZ dosáhl v uplynulém pololetí výše 8 995 277 tis. Kč při celkovém počtu 7 271 smluv. Depozitní, tedy zejména spořící složku portfolia kromě již zmíněného stavebního spoření doplňuje také penzijní připojištění a spořící účty – zde došlo ke sjednání produktů v celkové hodnotě 12 415 030 tis. Kč (102 962 smluv).

IV. Personální parametry finančně zprostředkova­telského trhu

V prvních šesti měsících letošního roku dosáhl počet podřízených pojišťovacích zprostředkovatelů zastoupených členy obou asociací 12 934 osob, u vázaných zástupců pak jde o 2 924 osob.