Citibank a.s. získala klienty pro svou novou službu, zúčtování obchodů na energetické burze

Citibank a.s. získala první tři klienty pro svou novou službu, kterou je zúčtování obchodů (clearing) s elektřinou na Energetické burze Praha (PXE). „První dva klienti – EDF Trading Limited a První energetická a. s. již mají podepsané smlouvy, třetí by tak měl učinit v nejbližších dnech. Jednáme zároveň i s dalšími firmami, které budou na burze obchodovat“, uvedl Filip Záhořík, vedoucí útvaru správy cenných papírů Citibank a.s.

Nová služba doplňuje produktovou nabídku Citibank v oblasti transakčních služeb s cennými papíry a deriváty pro korporátní klientelu. „Navazujeme tak na tradici inovativních řešení šitých na míru jednotlivým klientům“, uvedl Záhořík.

Služba umožňuje zúčtování (clearing) zobchodovaných kontraktů s elektřinou. Zajišťuje tak veškeré platby mezi členem PXE (klientem Citibank a.s.) a ostatními subjekty, které se účastní vypořádání obchodů.

Skupina Citi zajišťuje zúčtování obchodů na více než osmdesáti světových burzách. Díky svým globálním zkušenostem garantuje klientům v Česku nejvyšší standard služeb, stejný jako na nejvyspělejších trzích.

Obchodování na PXE bylo zahájeno 17. července 2007. Významné obchody se začaly uskutečňovat v minulém týdnu, kdy se začalo na burze obchodovat se silovou elektřinou s termínem dodání v letech 2008 a 2009 (spojený produkt dvou futures na oba roky). Cílem energetické burzy je větší transparentnost při tvorbě ceny elektřiny. Na burze má obchodovat zhruba 25 firem.