Čistý zisk České spořitelny ve třetím čtvrtletí 2005 meziročně vzrostl o 15,5 % na 7,21 miliardy Kč (IFRS)

Finanční skupina České spořitelny vykázala k třetímu čtvrtletí 2005 neauditovaný konsolidovaný čistý zisk po minoritních podílech ve výši 7,21 miliardy Kč, což je meziroční nárůst o 15,5 %, z 6,24 miliardy Kč, počítáno podle mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví (IFRS).

Díky husté distribuční síti, komplexní nabídce produktů a neustále se zvyšující profesionalitě svých zaměstnanců dosáhla Česká spořitelna ve třetím čtvrtletí roku 2005 příznivého růstu výnosů, za nimiž stojí vynikající nárůsty objemů, zejména v oblasti úvěrů, uvedl Jack Stack, předseda představenstva a generální ředitel České spořitelny. K tomu, aby se Česká spořitelna stala ještě úspěšnější skupinou a aby dosahovala stále rostoucího zisku, zahájilo její vedení Program výkonnosti na období 2005 – 2006, jehož cílem je desetiprocentní snížení počtu pracovníků do prosince 2006, snížení ostatních administrativních nákladů a dosažení úspor ve výši 750 mil. Kč. Jde o velice závažné rozhodnutí a jeho realizace je složitá. Nicméně z hlediska dlouhodobého úspěchu České spořitelny je nezbytné, dodal Jack Stack.

Hlavní body z výsledků za tři čtvrtletí roku 2005

Konsolidované, neauditované údaje k 30. září 2005, vykázané podle mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví (IFRS). Srovnání s výsledky k 30. září 2004, pokud není uvedeno jinak:

• Provozní zisk vzrostl na 9,22 miliardy Kč, meziročně o 10,1 % z 8,37 miliard Kč.
  • Zisk před zdaněním dosáhl 9,88 miliardy Kč, meziročně se snížil o 3,9 % z 10,28 miliar­dy Kč.
  • Čistý zisk po menšinových podílech činil 7,21 miliardy Kč, což je nárůst o 15,5 % z 6,24 miliard Kč.
  • Návratnost kapitálu (ROE) se zlepšila na 23,7 % z 22,6 %.
  • Výnosnost aktiv (ROA) se mírně zlepšila na 1,5 % z 1,4 %.
  • Poměr nákladů a výnosů (Cost/Income Ratio) se meziročně zlepšil na 57,1 % z 58,1 %.
  • Čistý úrokový výnos se zvýšil o 8,5 % na 13,7 miliardy Kč z 12,62 miliar­dy Kč.
  • Provozní náklady vzrostly o 5,7 % na 12,26 miliardy Kč z 11,6 miliardy Kč.
  • Bilanční suma vzrostla meziročně o 11 % na 664,34 miliard Kč z 598,47 miliard Kč (o 14,2 % z 581,78 miliard Kč v porovnání s výsledky ke konci roku 2004).
  • Klientské úvěry vč. ČKA se zvýšily o 16,7 % na 273,56 miliard Kč z 234,36 miliard Kč.
  • Úvěry občanům se zvýšily o 36,6 % na 118,72 miliardy Kč z 86,91 miliar­dy Kč.
  • Závazky ke klientům se meziročně zvýšily o 2,2 % na 479,54 miliard Kč ze 469,23 miliard Kč.
  • Čistá úroková marže k úročeným aktivům se meziročně snížila na 3,4 % z 3,6 %.
  • Kapitálová přiměřenost podle metodiky BIS mírně klesla na 11,4 % z 13,3 % ke konci roku 2004.