Čína se podle KPMG stále potýká s ochranou duševního vlastnictví

Prudký růst čínské ekonomiky a její postupné otevírání se světu nabízí nejen příležitosti pro výrobu, ale díky stoupající kupní síle a obrovskému trhu také pro prodej produktů. Nadnárodní korporace, které na tento trh vyrazily, se ale kvůli rozsahu šedého trhu potýkají s velkým problémem ochrany duševního vlastnictví.

Problémy s padělky v Číně jsou dobře známy a zdokumentovány. Čínští politici se sice zavázali zlepšit vymahatelnost práva v oblasti duševního vlastnictví, ale z důvodu složitosti a velkého rozsahu tohoto procesu lze očekávat, že ke zlepšení bude docházet postupně.

Zahraniční firmy, které vstupují na čínský trh, musí zhodnotit obchodní rozhodnutí a způsob, jakým mohou ovlivnit domáhání se práv duševního vlastnictví. Tato rozhodnutí zahrnují volbu právní formy společnosti, způsob vstupu na trh, volbu distribučního modelu a výběr partnerů pro distribuci a výrobu, říká Mark Bowra, partner KPMG Forensic Practice v Šanghaji, která ve spolupráci se společností Economist Corporate Network z Hongkongu vypracovala studii o ochraně duševního vlastnictví.

Zatímco čínský právní a regulační systém vypadá na papíře dobře, jeho reálné výsledky v oblasti ochrany práv duševního vlastnictví jsou mnohem horší. Existují i pochyby o zkušenostech a nezávislosti v soudnictví, což znamená, že se tamní systém může jen těžko vyrovnávat s rychle sílící šedou ekonomikou. Je třeba uplatnit mnoho nových přístupů, včetně silného partnerství a dobrých vztahů s místními obchodními partnery a úředníky, říká Connie Bolland ze společnosti Economist Corporate Network.

Hlavní příčinou obav jsou šedé trhy, které zahrnují i obchod s legálním zbožím dodávaným prostřednictvím neautorizovaných distribučních kanálů.Výrobci zejména v oborech IT a elektroniky vyrábějí více produktů, než kolik jich je smluvně licencováno, a přebytek výroby prodávají. Mezi činnosti na šedém trhu patří i prodej komponentů ve velkém za nízké ceny, neprodané komponenty jdou potom přímo na trhy, kde jsou prodávány za nižší cenu než od oficiálních distributorů, vysvětluje Connie Bolland.

Některé společnosti proto přestávají využívat služeb zprostředkovatelů, ale tento model není pro vstup na spotřební trhy v Číně vhodný. Manažeři tak musí sledovat vztahy s obchodními partnery. Management musí zajistit, aby smlouvy o výrobě a distribuci zahrnovaly právo na audit. Smluvní práva na audit by měla zahrnovat ustanovení, podle kterých je možné zjistit, zda obchodní partner:

– správně uvádí výrobky prodané na základě licencí
 – nevyrábí značné množství výrobků nad plán, které by později mohly být přeznačkovány nebo distribuovány neautorizovanými prodejními kanály
 – nezneužívá zvláštní cenové dohody nebo podmínky.

Problémem je využívat práva na audit efektivně. Audit by se měl provádět nejen v době, kdy jsou zjištěny náznaky porušení smlouvy, uvádí Mark Bowra. Podle našich zkušeností je při práci s obchodními partnery v Číně třeba zdůrazňovat rovněž pozitivní aspekty a výhody ochrany práv duševního vlastnictví. Pokud dokážete obchodním partnerům správně vysvětlit výhody, budou s vámi pravděpodobně lépe spolupracovat. Opatření budou efektivnější, pokud budou obchodnímu partnerovi vysvětlena a když se kontroly budou provádět pravidelně a ne na diskriminačním základě, dodává.

Příklady lze nalézt v oblasti softwaru. Jeden z výrobců softwaru, který v současné době působí v Číně, poskytuje uživatelům svých programů, kteří mají platnou licenci, denně update antivirových programů. Podobně populární prodejce on-line her úspěšně bojuje proti porušování vlastnických zákonů tím, že umožňuje přístup na své internetové stránky, na kterých lze

hrát hry, jen těm, kteří prokážou, že software skutečně zakoupili.

Každá společnost působící v současnosti v Číně by měla mít k dispozici oddělení, které bude za plné podpory top managementu dohlížet na dodržování práv osobního vlastnictví. Toto oddělení má zodpovídat za ochranu přístupu k novým technologiím a patentům firmy. Mělo by rovněž jednat s partnery a distributory a dohlédnout na to, aby byly dodržovány smlouvy a závazky týkající se ochrany práv duševního vlastnictví, doporučuje studie.