Cestující Českých drah budou kupovat jízdenky prostřednictvím platebních terminálů ČSOB

Od 17. 3. 2003 budou cestující Českých drah moci platit jízdné platebními kartami. Terminály k těmto elektronickým platbám poskytne železnici ČSOB, která bude rovněž zajišťovat zúčtování karetních transakcí. Terminály ČSOB pro přijímání platebních karet VISA a Eurocard/Mastercard budou dodány nejdříve na pokladny Českých drah v nejdůležitějších železničních stanicích. „Jedná se o hlavní nádraží v Praze, Brně, Plzni, Olomouci a o nádraží v Praze-Holešovicích,“ říká Jaromír Kadlec, náměstek vrchního ředitele Divize obchodně provozní Českých drah, a.s., a dodává: „Poté přijde postupně na řadu dalších 29 velkých železničních stanic.“ V cílovém stavu se předpokládá možnost platby kartami ve všech nádražích s elektronickým výdejem jízdních dokladů ze systému ARES.

„Předpokládáme, že první zájem o platby kartami projeví zejména cestující na mezinárodních tratích. Expanzivní trend využívání karet v oblasti zboží a služeb však dává všechny předpoklady k tomu, že zájem domácích cestujících bude rychle následovat“, uvádí Petr Skála, ředitel útvaru karty ČSOB. Na mnoha nádražích budou instalovány také bankomaty ČSOB.

ČSOB poskytne cestujícím na železnici tyto platební služby na základě úspěchu ve výběrovém řízení Českých drah. Již v průběhu roku 2000 zahájila ČSOB jednání s generálním ředitelstvím Českých drah o své účasti na dlouhodobém projektu individualizace obsluhy cestujících, který má pozvednout kulturu cestování vlakem na úroveň vyspělých evropských železničních společností. „Rozhodnutí Českých drah umožnit cestujícím platit za jízdenky platební kartou je důležité pro rozvoj osobní přepravy. Z našeho pohledu navazujeme na dosavadní spolupráci s Českými drahami v oblasti financování, která se týká například nákupu vysokorychlostních jednotek s naklápěcí skříní – takzvaných pendolín, příměstských jednotek řady 471 či nových vozů 1. a 2. třídy. Nyní se tedy rozšíří do další, platební oblasti,“ připomíná Petr Hutla, vrchní ředitel ČSOB zodpovědný za korporátní klientelu.