Cestovní pojištění: Při cestách do zahraničí nejvíce riskují lidé z olomouckého kraje, nejméně z kraje pardubického

Praha (12. srpna 2003) – Výzkum společnosti TNS Factum pro Českou pojišťovnu přinesl zajímavé srovnání obyvatel jednotlivých krajů České republiky v jejich přístupu k cestovnímu pojištění a cestování vůbec. Nejméně se pojišťují lidé z Olomouckého kraje, nejvíce z Pardubického. Na pojištění spojené s platebními kartami nejvíce spoléhají obyvatelé Plzeňského kraje a za hranice nejčastěji vyjíždějí lidé z Pardubického kraje.

Nejvíce se lidé pojišťují v Pardubickém kraji, kde 63 % respondentů odpovědělo, že se pojišťuje při každé cestě do zahraničí. Naopak nejvíce riskují cestovatelé z Olomouckého kraje, kde pouze 27 % dotázaných uvedlo, že se pojišťují vždy, uvádí Miroslav Řezník, ředitel marketingu České pojišťovny. Na Olomoucký kraj připadá zároveň největší podíl těch, kteří se nepojišťují nikdy (12 % oproti 5 % celorepublikového průměru). Nejméně hazardujících cestovatelů je z Jihočeského kraje – pouhá 2 % dotázaných se nikdy nepojišťují.

Lidé z Libereckého kraje mají k cestovnímu pojištění vyhraněný postoj. Buď se pojišťují vždy (41 %) nebo nikdy (10 %). Nikdo neuvedl, že by se pojišťoval pouze občas, což je ve srovnání s ostatními kraji a s celorepublikovým průměrem ojedinělý údaj, doplňuje Řezník.

Majitelé mezinárodních platebních karet mají často s těmito kartami spojené i cestovní pojištění. Nejvíce na ně spoléhají dotázaní v Plzeňském kraji (10 %). Na druhé straně vůbec ho nevyužívají lidé z kraje Ústeckého, Pardubického, Olomouckého a Zlínského.

Nejvíce cestovatelů je v Pardubickém kraji, kde pouze 27 % dotázaných uvedlo, že do zahraničí necestuje. Nejméně za hranice vyjíždějí lidé z kraje Vysočina a z Olomouckého kraje.

Výzkum přinesl i neveselé zjištění, že největší podíl těch, kteří se při cestách do zahraničí pojišťují pouze občas nebo nikdy, tvoří mladí lidé do 29 let. Přitom právě mladí lidé nejenže nejvíce cestují, ale mnohdy se věnují aktivitám s vyšším rizikem úrazu.

Sjednáváte si při cestách do zahraničí cestovní pojištění?
Kraj Vždy (v %) Občas (v %) Využívám pojištění z platební karty (v %) Nikdy (v %) Necestuji do ciziny (v %)
Praha 48 13 6 3 30
Středočeský 35 11 4 5 45
Jihočeský 48 7 5 2 38
Plzeňský 44 14 10 4 28
Ústecký 40 7 0 3 50
Liberecký 41 0 3 10 46
Hradecký 44 8 1 5 42
Pardubický 63 8 0 2 27
Kraj Vysočina 32 4 5 3 56
Jihomoravský 51 12 4 3 30
Olomoucký 27 5 0 12 56
Zlínský 42 11 0 6 41
Moravskoslezský 36 11 3 7 43
ČR celkem 41 10 5 5 39

Pozn.: Za Karlovarský kraj čísla neuvádíme pro nedostatečně reprezentativní počet respondentů.