Čeští klienti platí bankám největší poplatky

Český klient utratí za bankovní poplatky v porovnání se střední Evropou bezkonkurenčně nejvíce peněz. Banky sice nešetří výmluvami a argumenty, ale o oprávněnosti poplatků asi spotřebitele nepřesvědčí.

Podle průzkumu Slovenské bankovní asociace platí Češi ve střední Evropě za bankovní poplatky nejvíce. Asociace tak zjistila pouze to, co už všichni dávno víme. Bankovní poplatky v Česku jsou skutečně absurdně vysoké a neopodstatněné. Čím to je?

Česko opět vyhrálo!

Díky výzkumu tak mohou klienti zjistit, že za vedení běžného účtu zaplatí v průměru více než 82 euro ročně, tedy 2 252 Kč. Zatímco v Polsku či Maďarsku činí tyto náklady „pouze” 65 euro ročně, tedy asi 1 787 Kč. Na Slovensku to je dokonce jen 45 euro, což je 1 260 Kč. Slováci tedy platí téměř polovinu toho, co platí klient v Česku.

V Česku je vše levnější, jen bankovní poplatky nejvyšší

Jako nová členská země EU má Česko ve srovnání se západoevropskými zeměmi nižší cenovou hladinu. Také můžeme pravidelně pozorovat, jak se nejrůznější komodity postupně zdražují, aby dosáhly úrovně zemí EU. Cenová hladina se v ČR pohybuje na cca 53 % západoevropské. Méně platí Češi za náklady na bydlení, za pohonné hmoty (jak kde), za elektřinu, za potraviny, za služby a další komodity. Důvodů je samozřejmě více, ale jeden je celkem jasný. Výrobní náklady v České republice jsou díky nízkým mzdám, které dosahují cca 28 % těch západoevropských, výrazně nižší. To umožňuje i levněji vyrábět a poskytovat levnější služby.

Ve stejné situaci by tak měly být i naše banky, které bankovním úředníkům a dalším zaměstnancům rozhodně neplatí více než zaměstnancům ve svých mateřských bankách v Rakousku, Belgii, Francii či Německu. Stejně tak využívají banky výhod nižších cen energií, pronájmů, kancelářského vybavení, nižších cen papíru, služeb externích dodavatelů apod. I proto není na první pohled zřejmé, proč klienti v západní Evropě platí bankám výrazně méně na poplatcích než Češi.

Proč Češi platí absurdně vysoké poplatky?

Argumentem bank pro vysoké poplatky je mimo jiné to, že v minulosti musely mohutně investovat do nových technologií a vybavení bank, které zpřístupnily klientům nové služby. Tyto náklady je nyní nutné splácet a proto se na tom musejí podílet i klienti formou vyšších poplatků. Tento argument je však zcestný a neodpovídá na otázku, proč Rakušané či Němci, ale třeba i Slováci platí svým bankám výrazně méně. I tam přece musely banky mohutně investovat, aby služby dosáhly takových parametrů a kvality, které jsou ještě mnohdy vyšší než u nás.

Navíc se dá říci, že u nás mohly být náklady na zavedení nových technologií nižší, protože se už vycházelo ze zkušeností jiných zemí respektive mateřských bank. Tam již vše fungovalo a mohlo se tak předejít počátečním potížím, které celý proces vždy zdražují. Přesto klienti bank na západě takové částky neplatí.

Roli zde hraje také relativně malá konkurence mezi bankami. Respektive rozdělení trhu na tři velké a zbytek menších bank. A určitá jistota podílu na trhu (český klient je bohužel velmi konzervativní), která zajišťuje neustále zvyšující se zisky. Důležitější roli může hrát i fakt, že investice do zlepšení služeb bank nebyly dostatečné a neumožňují bankám snížit náklady tak, jako tomu je v jiných západoevropských zemích.

Méně platí také východní sousedé

Zarážející však je, že na bankovních poplatcích zaplatí bankám méně také klienti bank na východ od českých hranic – na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Z jakého důvodu? Je možné ještě připomenout, že na těchto trzích působí i vlastníci bank v Česku, jako rakouská Erstebank a další. Je tak zřejmé, že s bankovním trhem není v ČR něco v pořádku.

K tomu, aby si banky začaly svých klientů vážit více, mají dopomoci mimo jiné různé aktivity a akce, které pořádá portál www.bankovnipoplatky.com pro své čtenáře a klienty bank. Projektem letošního roku je 3. ročník Ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Klienti by neměli být pasivní. V anketě mají možnost bankám říci, jaké poplatky jim vadí. Jak se pak zachovají banky, je už na nich.

Poplatky tuzemských bank za vedení běžného účtu jsou podle vás ...