Čeští držitelé platebních karet Europay International uskutečnili v roce 2001 v zahraničí celkem 1,1 milionu transakcí

Počet transakcí, které čeští držitelé karet MasterCard a Maestro uskuteční při svých cestách do zahraničí, stále vzrůstá. V roce 2001 počet transakcí provedených v zahraničí českými držiteli uvedených platebních karet dosáhl 1,1 milionu.

Platební karty MasterCard a Maestro jsou velice často využívány k platbám v zahraničí, zájem o tyto služby roste zejména v době dovolených. V letních měsících (červen – srpen) roku 2001 držitelé zmíněných platebních karet provedli 377 000 transakcí. Ukazuje se tak, že držitelé těchto karet oceňují pohodlí a bezpečí, které jim tyto karty přinášejí. Počet transakcí v zahraničí navíc stoupá i proto, že přímé platby u obchodníků nejsou zatíženy žádným poplatkem a navíc využívají pro držitele karet výhodnější kurz (v případě platby kartou se jedná o kurz devizový, v případě směnáren o kurz valutový). Tento výhodný valutový kurz je používán i při výběrech z bankomatů v zahraničí.

„Ke stále rostoucí oblibě platebních karet MasterCard a Maestro přispívá i široká akceptační síť v Evropě i celém světě. V rámci Evropy mohou držitelé karet MasterCard platit u 6 milionů obchodníků, držitelé karet Maestro u více než 3,1 milionu obchodníků. K dispozici mají v Evropě více než 292 tisíc bankomatů,“ uvedl Ján Čarný, ředitel Europay International pro Českou republiku a Slovensko. „Jednou z výrazných výhod platebních karet je i skutečnost, že jejich součástí je i cestovní pojištění.“ O šíři pojištění závisí na vydavatelské bance a klienti jsou o něm informováni při vydání karty.

V případě nesnází je společnost Europay International připravena držitelům karet pomoci prostřednictvím služby MasterCard Global Service. Jde o asistenční službu, jež může využít každý držitel mezinárodních karet EC-MC Standard, Business a Gold prostřednictvím bezplatného telefonického hovoru. MasterCard Int. Global Service Center (MCI GSC) odpovídá na hovory 24 hodin denně, 365 dní v roce, ve všech světových jazycích (včetně češtiny). Tato služba pomáhá i v případech ztráty nebo krádeže karty, případě zprostředkuje vydání náhradní hotovosti.

Počet transakcí českých držitelů platebních karet MasterCard a Maestro za celý rok 2001 1,1 milionu
Počet transakcí českých držitelů platebních karet MasterCard a Maestro za letní měsíce roku 2001 (červen – srpen) 377 tisíc

Platební karty společnosti Europay International v České republice
Údaje ke 4. Q 01
Počet karet Maestro 1 692 000
Počet karet Eurocard-MasterCard 716 000
Celkem 2 408 000

Počet transakcí kartami Maestro 31 756 000
Počet transakcí kartami Eurocard-MasterCard 25 365 000
Celkem 57 121 000

Počet obchodníků akceptujících karty Maestro 18 601
Počet obchodníků akceptujících karty Eurocard-MasterCard 36 251

Počet bankomatů akceptujících karty Maestro a Eurocard-MasterCard 1 898
Akceptační síť společnosti Europay International v Evropě
Údaje ke 4. Q 01 Meziroční srovnání
Počet obchodníků akceptujících karty Maestro 3 111 253 + 23%
Počet obchodníků akceptujících karty Eurocard-MasterCard 5 836 425 + 13%

Počet bankomatů akceptujících karty Maestro a Eurocard-MasterCard 292 025 + 2%

Akceptační síť v oblíbených turistických destinacích (ke 4. čtvrtletí 2001)

Francie

Počet obchodníků akceptujících karty Maestro 925 972
Počet obchodníků akceptujících karty Eurocard-MasterCard 1 220 986
Počet bankomatů akceptujících karty Maestro a Eurocard-MasterCard 50 112

Poznámka pro vydavatele: Europay International se sídlem ve městě Waterloo v Belgii je přední evropská platební společnost poskytující více než 9 000 členským bankám řadu na míru střižených produktů a doprovodných služeb. Evropské a globální služby v současnosti poskytuje prostřednictvím více než 298 milionů karet (Eurocard-MasterCard, Maestro, Cirrus a eurocheque), které mají přístup k nejrozsáhlejší evropské síti čítající téměř 300 tisíc bankomatů ve 43 zemích. Prostřednictvím aliančního vztahu se společností MasterCard International akceptuje produkty Europay více než 600 000 bankomatů a 21 milionů maloobchodních prodejních míst po celém světě. Podrobnější přehled o produktech a službách Europay naleznete na webových stránkách na adrese www.europay.com, včetně nabídky podpory a vedení pro členské banky v otázkách virtuálního obchodování, čipové technologie, řízení bezpečnosti a rizik a nadcházejícího zavedení eura.