Český šéf převezme vedení KPMG ve střední a východní Evropě

Předsedou a výkonným ředitelem KPMG pro střední a východní Evropu (SVE) se stal František Dostálek, současný řídící partner společnosti KPMG Česká republika. Do nové funkce nastoupí k prvnímu říjnu 2006 a nahradí nynějšího výkonného ředitele Richarda Eblinga. Rozhodla o tom hlasováním většina partnerů ze všech 16 zemí regionu. František Dostálek se stane rovněž členem řídícího výboru KPMG pro Evropu, Afriku a Střední Východ. Bude prvním manažerem z České republiky, který zastává tak významnou funkci v jedné z největších auditorských a poradenských firem na světě. Zařadil se tak k několika málo osobnostem českého byznysu, které se prosadily v globálních společnostech do nejvyšších vedoucích pozic.

„Jsem hrdý, že jsem získal důvěru většiny partnerů. Stát se předsedou a výkonným ředitelem pro SVE a členem nejvyšších celosvětových a evropských orgánů KPMG International považuji za úspěch ve svém profesním životě,“ podělil se Dostálek bezprostředně po volbě o své první dojmy.

V čele KPMG SVE bude mít Dostálek na starosti šestnáct zemí s více jak 3200 odborníky. „Funkce výkonného ředitele tohoto regionu je jednou z nejprestižnějších v rámci mezinárodní sítě KPMG International. Práce pro region mě uplynulých osm let velmi naplňovala a Františkovi přeji hodně úspěchů,“ doplnil dosavadní šéf KPMG SVE Richard Ebling, který odchází do důchodu.

Dostálek se podle svých slov chce zaměřit na posílení spolupráce jednotlivých zemí a silnější propojení jejich činností. “V roce 2003 jsme si v regionu SVE vytkli cíl zdvojnásobit tržby do pěti let. Ten splníme, ale abychom mohli dále zkvalitnit a rozšířit své služby, měli bychom na úrovni regionu budovat tzv. centre of excellence, tedy týmy odborníků s vysokou znalostí konkrétních produktů nebo odvětví, kteří budou poskytovat svoje služby nejen na místním trhu, ale také v dalších zemích střední a východní Evropy,” dodává Dostálek.

František Dostálek (56) je spoluzakladatelem společnosti KPMG v České republice. Od roku 1990, kdy byla v Praze otevřena první kancelář, se podílel na mnoha poradenských projektech v oblasti privatizace, oceňování společností a zahraničních investic. V roce 1993 byl jmenován partnerem auditu odpovědným za klienty z řad českých podniků i poboček zahraničních společností. Od roku 1994 zastával pozici vedoucího partnera oddělení auditu, v dubnu 2001 se stal řídícím partnerem společnosti.

„Nejpozitivnější na mé práci je každodenní kontakt s našimi lidmi. Těší mě, že KPMG Česká republika se posunula ještě výš mezi nejatraktivnějšími zaměstnavateli, o čemž nejlépe svědčí skutečnost, že se nám v minulých několika měsících podařilo vybrat téměř sto nových spolupracovníků z více než pěti set vysokoškoláků, kteří o práci u nás projevili zájem,“ odpovídá Dostálek na otázku, co ho na jeho práci nejvíce baví.

Od roku 2000 je členem řídícího výboru KPMG pro střední a východní Evropu. Mimo jiné je i členem řídícího výboru Institutu členů správních orgánů, správní rady Americké obchodní komory v České republice a správní rady Junior Achievement.

František Dostálek je ženatý a má syna a dceru. Ve volném čase jezdí na kole, na běžkách, je vášnivý turista a velmi rád chodí do divadla.