Češky preferují v domácnosti český nábytek

Téměř 50% dotázaných preferuje uspořádání kuchyně formou kuchyňského koutu propojeného s další místností – české kuchařky mají tedy rády společnost a kontakt s okolím.

České Budějovice, 15.8.2006 – Tyto závěry vyplývají ze sociologického výzkumu, který byl dokončen v červenci letošního roku a byl realizovan týmem pod vedením doc. J.Vláčila z VŠE pro interiérovou společnost HEI a.s. Výzkum byl realizován na vzorku více než 600 respondentů v Čechách v základních typech měst a obcí. K několika překvapivým výsledkům patří že nejdůležitější součástí kuchyně jsou podle zhruba poloviny dotázaných spotřebiče.

Výsledek výzkumu dále potvrdil, že 70% zákazníků preferuje řešení s montáží až na místě, tedy doma. Stejné procento dotázaných by volilo jako nejlepší kuchyňské řešení kompletní linku s vestavěnými spotřebiči.

„Nás jako zadavatele výzkumu příjemně překvapila skutečnost, že největší skupina zákazníků preferuje nákup interiérového nábytku u domácí, tedy české společnosti a další, ale méně příjemný poznatek z výzkumu je že vzhled a design preferuje jako prioritu jen necelých 10% dotázaných.“ konstatuje Pavel Dobiáš, ředitel HEI a.s. a dodává: „na otázku co očekáváte od kuchyňské linky odpovědělo více než 70% dotázaných, již podle očekávání, účelnost, tedy praktické uspořádání.

Vzorek respondentů sociologického šetření tvořilo 75% žen, 2/3 dotázaných bydlí v bytě a 1/3 žije v rodinném domě. Zajímavým výsledkem výzkumu je skutečnost, že zhruba v 73% domácností se v kuchyni pohybuje při vaření více osob, tedy velká většina českých kuchařek má při vaření pomocníka, a to zejména partnera, potomky či představitele starších generací.

„Mezi další překvapivé výsledky průzkumu patří skutečnost, že jen 60% považuje myčku na nádobí za nezbytný doplněk kuchyně“, říká Josef Havelka ředitel výroby a realizace a dále dodává „Jen 50% našich kuchařek by chtěla mít v kuchyni rádio či jiný zábavný prostředek.“