Český Internet Mall je třetí nejrychleji rostoucí technologickou firmou střední Evropy, InviaCZ získala bronz v kategorii “Vycházející hvězdy“

Internet Mall v posledních pěti letech vyrostl o 3 945 procent.

Praha, 24. října 2006 — Společnost Blue Media Sp. z o.o. kraluje letošnímu žebříčku padesáti nejrychleji rostoucích firem ve střední Evropě, sestavovanému společností Deloitte. Program Central European Technology Fast 50 je jedinou regionální soutěží, která vytváří žebříček technologických společností působících ve střední Evropě sestavený podle růstu jejich výnosů za pětileté období. Na prvních místech se v letošním, již sedmém, ročníku umístily společnosti z pěti zemí, a to z České republiky, Slovenska, Maďarska, Lotyšska a Polska.

Vítězná společnost Blue Media Sp. z o.o. pochází z Polska a zabývá se integrací inovačních informačních technologií v ekonomických sektorech, jako jsou telekomunikace, bankovnictví a finance. Růst výnosů této firmy během pětiletého období přesáhl 7 591 procent, což ji posunulo z loňského desátého místa na místo první.

Druhé místo patří polské internetové cestovní společnosti Travelplanet.pl, jejíž růst dosáhl 7 379 procent. Třetí místo získala česká společnost Internet Mall, a.s., nákupní galerie na Internetu, s růstem 3 945 procent za pětileté období.

Z českých firem se mezi první dvacítkou nejrychleji rostoucích společností dále umístily tyto významné firmy: Cleverlance Enterprise Solutions a.s; Adastra s.r.o.; WDF – Web Design Factory, spol. s.r.o.; AARON Group a Logos a.s.

„Společnosti zařazené mezi padesát nejrychleji rostoucích společností v soutěži CE Technology Fast 50 pořádané firmou Deloitte ukázaly svou sílu, vizi a vytrvalost v úsilí úspěšně obstát v dnešním velice konkurenčním technologickém prostředí,” uvedl Jiří Polák, regionální vedoucí partner pro technologii, media a telekomunikace firmy Deloitte Central Europe, a dále poznamenal: „Společnost Blue Media Sp. z o.o. a čtyřicet devět ostatních nejrychleji rostoucích firem ve střední Evropě dokládají, jak rychle jsou schopny využít nové příležitosti, které se na trhu nabízejí, a jak se jim to postupně daří.“

Vítězové jsou určováni na základě procentního růstu výnosů za pětileté období od roku 2001 do 2005. Společnosti se do soutěže Technology Fast 50 mohou kvalifikovat, pokud mají provozní výnosy od roku 2001 minimálně ve výši 50,000 EUR, jejich centrála se nachází ve střední Evropě a mají svou vlastní technologii, jež se významně podílí na provozních výnosech společnosti. Využívání technologie nebo duševního vlastnictví jiných společností, byť by šlo o speciální způsob využití dané technologie, nezakládá možnost se do žebříčku kvalifikovat. Více informací o této soutěži najdete na stránkách www.fast50ce.com.

Jiří Polák dále uvedl, že „největší výzvou, jaké technologické společnosti čelí, je v první řadě hledání, přijímání a udržení kvalifikovaných zaměstnanců. Druhou výzvou je udržení tempa s konkurenčním tlakem technologickými zlepšeními a rychlými změnami trhu. Nejdůležitější faktor růstu spatřuje 35 % společností ve vysoce kvalitních zaměstnancích, 25 % z nich pokládá za velmi důležité držet krok s nejnovějším technologickým vývojem a dalších 23 % pak přikládá důležitost přehledu o změnách na trhu a pružné reakci na rychle se měnící podnikatelské prostředí.”

„Do kategorie ´Vycházející hvězdy´ jsou nominovány společnosti, které dosahují mimořádného úspěchu, ale nepůsobí na trhu dostatečně dlouho na to, aby splnily kritéria pro žebříček Fast 50. Vycházející hvězdy působí na trhu mezi třemi až pěti lety a jejich příjmy v roce 2002 přesahují 30 000 EUR,” říká Jiří Polák. “Společnost nominovaná do této kategorie může být vycházející hvězdou pouze dva roky.”

Letošní vycházející hvězdou, která dosáhla zvýšení výnosů na úrovni 2 187 procent, je nováček – Alerant Information Technology Inc., maďarská firma zaměřená na implementaci a nezávislý vývoj software. Na druhém místě je rovněž maďarská společnost Onlinet Ltd. a na třetím česká společnost Invia.cz, významná česká internetová cestovní agentura. V první devítce se dále mezi nováčky umístila další česká firma Symbio Digital, s.r.o., poskytovatel internetových řešení.