Českomoravská stavební spořitelna slaví 10 let

Největší česká stavební spořitelna ČMSS zahájila svou obchodní činnost právě před deseti lety, 8. září 1993. Dnes je nejúspěšnější stavební spořitelnou na českém trhu s přibližně 40procentním tržním podílem v oblasti nových smluv; v oblasti úvěrů ze stavebního spoření ovládá více než polovinu tohoto trhu.

Stavební spoření je ideální nástroj k financování bydlení

V roce 1993 bylo stavební spoření u nás zcela novým a neznámým produktem. A dnes? Každý druhý obyvatel ČR tento produkt aktivně využívá.

Během uplynulých deseti let se systém stavebního spoření vyvíjel společně s tím, jak se měnily jeho vnější podmínky. Výrazná změna nastala v chování obyvatel ČR a v jejich přístupu k otázkám spojeným s bydlením. Se zlepšováním ekonomické situace se postupně zvyšovaly nároky na jeho kvalitu. Změnil se i přístup k řešení těchto otázek – dnes jsou lidé mnohem připravenější řešit své záležitosti aktivně a sami. Projevuje se to například zájmem o vlastnictví nemovitostí.

S rozhodnutím pořídit si vlastní bydlení souvisí otázka, jak takový byt nebo dům financovat. Lidé se už zbavili obav z rozumné míry zadlužení a mnohem více využívají k financování svých bytových záměrů úvěry. Investice do bydlení představuje pro rodinu i jednotlivce často tu největší životní investici vůbec. Na takovou investici je potřeba se začít připravovat v předstihu. A zde se otevírá velký prostor pro stavební spoření, které svou variabilitou, jednoduchostí a výhodností nemá na trhu konkurenci. Se stavebním spořením lze financovat prakticky jakékoliv záměry spojené s bydlením, ať už se jedná o výstavbu, pořízení staršího nebo vylepšení stávajícího domova, což je také velká výhoda oproti hypotéčním úvěrům.

Jedničkou na trhu stavebního spoření je ČMSS

Přes silnou konkurenci ve stavebním spoření hraje po celou dobu jeho existence v ČR dominantní roli ČMSS. Její silnou stránkou je individuální klientské poradenství, jehož cílem a úkolem je zpřístupnit klientům i dalším zájemcům informace o vlastní obchodní nabídce prostřednictvím kvalifikované a husté sítě obchodních zástupců i všeobecné informace z oblasti stavebního spoření a bydlení.

Obchodní vztah klienta s ČMSS je založen na důvěře, na schopnosti vzájemně si porozumět a vnímat své postoje a potřeby. Jeho samozřejmou součástí je schopnost rozumět měnícím se požadavkům klientů, reagovat na vývoj v oblasti bydlení i na vnější podmínky, které v tomto specifickém sektoru působí. Předseda představenstva ČMSS Ing. Vladimír Staňura zdůrazňuje:

„ČMSS je nepochybně úspěšnou firmou. Svého úspěchu dosáhla především díky lidem, kteří s ní spojili svůj profesní život. Milníkem jejího dalšího úspěchu je vize, se kterou se ztotožňují jak zaměstnanci, tak i externí spolupracovníci. Tou vizí je pomáhat klientům uspokojovat jejich bytové potřeby a být v této oblasti na trhu největším poskytovatelem úvěrů. Všichni víme, že trh stavebního spoření se velmi mění a výrazné změny jej čekají především v roce 2004. Jsme na tyto změny připraveni a budeme úspěšní i nadále.“

Důvěra klientů zavazuje

Výsledkem dosavadní práce ČMSS je ohromný klientský potenciál. Toho si ČMSS cení ještě více než celé řady ocenění, které získala. Dva miliony smluv, to je jeden z pilířů budoucího úspěchu. Podle průzkumů asi 88 % klientů ČMSS chce při dalším cyklu spoření uzavřít opět smlouvu s touto stavební spořitelnou.

ČMSS – optimistický pohled do budoucna

ČMSS má všechny předpoklady k tomu, být v nadále na českém trhu stavebního spoření dominantním hráčem. Má stabilní odbytovou síť a na ústředí pracují motivovaní a fundovaní odborníci. Značka ČMSS je synonymem vstřícné, klientsky orientované banky. To jsou ideální výchozí podmínky pro její další úspěchy.

Akcionáři ČMSS jsou ČSOB (55 %) a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG (45 %).

Praha, 8. září 2003