Česko-německé konzultační dny o důchodech budou tentokrát v Českých Budějovicích

[Tisková zpráva] Důležité informace všem, kteří pracují nebo pracovali v České republice a v Německu a potřebují získat aktuální informace a odpovědi na otázky týkající se podmínek nároků na důchod, dob pojištění, důchodového věku, postupu při uplatňování žádostí o důchod, případně o stavu důchodového řízení, poskytnou již deváté česko-německé konzultační dny. Uskuteční se ve dnech 21. a 22. září 2010 v Českých Budějovicích.

Poradenství pro zájemce zajistí zástupci České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a německého nositele důchodového pojištění Deutsche Rentenversicherung (DRV). Tým bude tvořit vždy český a německý odborník. Pro vysvětlení složitějších případů bude přítomen také právník a v případě potřeby je zajištěno i tlumočení. Přednost při poradenství mají předem objednaní klienti, organizátoři však vyjdou vstříc také ostatním zájemcům. Konzultace jsou bezplatné.

Odborníci z ČSSZ a DRV budou poskytovat poradenství v úterý 21. 9. 2010 v době od 10.00 do 17.00 hodin a ve středu 22. 9. 2010 od 9.00 do 13.00 hodin na Pracovišti ČSSZ České Budějovice, A. Barcala 1461. Jednotlivé konzultace budou trvat cca 20 minut.

Organizaci konzultačních dnů v Českých Budějovicích zajišťuje Pracoviště ČSSZ České Budějovice. Případným klientům zaslal německý nositel důchodového pojištění informativní dopis, na akci upozorňuje na pobočkách DRV a v příhraničních okresních správách sociálního zabezpečení také dvojjazyčný plakát. Ten informuje mj. o dokladech, které si je třeba vzít s sebou – doklady o pojištění (především německé číslo pojištění, rodné číslo, případnou korespondenci s nositelem pojištění apod.), občanský průkaz nebo cestovní pas – a o telefonním čísle či elektronické adrese, na kterých si mohou zájemci předem sjednat termín konzultace (v českém i v německém jazyce).

Deváté mezinárodní konzultační dny k důchodovému pojištění navazují na úspěšné minulé ročníky. Střídavě se v průběhu roku konají v ČR a SRN. Poprvé se česko-německé konzultační dny konaly v červnu 2006 v německém Pasově. Dosud poslední konzultační dny se uskutečnily v červnu 2010 v Berlíně, kde zájemci získali během dvou dnů celkem 238 konzultací.