Česko-německé konzultační dny k důchodům se uskuteční již posedmé

Čeští občané, kteří pracovali nebo pracují v Německu, či naopak němečtí pracovníci v České republice, mají nyní možnost získat odborné konzultace v otázkách důchodového pojištění z obou zemí. Právě jim jsou určeny v pořadí již sedmé mezinárodní konzultační dny v Klatovech ve dnech 20. a 21. října 2009.

Konzultační dny připravila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) a německý nositel důchodového pojištění Deutsche Rentenversicherung (DRV). Jejich cílem je především informovat občany, kteří získali doby pojištění na území České republiky a Spolkové republiky Německo o tom, jaké jsou podmínky nároku na důchod v obou státech v souladu s nařízením Rady (EHS) č. 1408/71, jak mají při vyřizování žádosti o důchod postupovat, jaké doklady k tomu potřebují a další užitečné informace.

Informace klientům poskytnou odborníci z České správy sociálního zabezpečení i Deutsche Rentenversicherung. Tým bude tvořit vždy český a německý odborný pracovník, v případě potřeby je zajištěno tlumočení. Přednost při poradenství mají předem objednaní klienti. Organizátoři však vyjdou vstříc i ostatním zájemcům. Poradenství je poskytováno bezplatně.

Konzultace budou odborníci z ČSSZ a DRV poskytovat v úterý 20. 10. 2009 od 10.00 do 17.00 hodin a ve středu 21. 10. 2009 od 9.00 do 13.00 hodin v budově Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) Klatovy, Kollárova 528. Konkrétní termín konzultace si mohou lidé předem domluvit na telefonním čísle +420 376 330 541, nebo na mailu: eva.novackova@cssz.cz.

ČSSZ a DRV žádají případné účastníky, aby si na konzultaci s sebou vzali doklady o pojištění, osobní doklady a především české rodné číslo. Kromě informací na místě si klienti mohou další písemné materiály přečíst v klidu domova.

Organizaci konzultačních dnů tentokrát převzala česká strana – ústředí ČSSZ spolu s OSSZ Klatovy. Byly také vydány dvojjazyčné plakáty, které na tuto akci upozorňují a jsou vyvěšeny na pobočkách DRV a příhraničních OSSZ.