Česko a Slovensko klíčové trhy IPF

[Tisková zpráva] International Personal Finance plc (mateřská firma společnosti Provident Financial s.r.o. v rámci IPF Group) dnes oznámila finanční výsledky za první čtvrtletí roku 2011. V České republice a na Slovensku společnost Provident Financial zaznamenala mírný pokles zisku před zdaněním z 8,3 milionu liber na 7,4 milionu liber. Skupina IPF jako celek vykázala nárůst zisku ze dvou na 8,3 milionu liber.

Hlavní provozní a finanční výsledky skupiny IPF za první čtvrtletí 2011

•    Pokračující výrazný růst, efektivní řízení poskytování a výběrů půjček a přísná kontrola nákladů zajistily zvýšení zisku před zdaněním o 6,3 mil. GBP na 8,3 mil. GBP (1. čtvrtletí 2010: 2,0 mil. GBP)

•    Zisk před zdaněním byl ovlivněn odečtením cca 5,8 mil. GPB. Ty si vyžádal nárůst finančních nákladů na vlastní financování provozních výdajů firmy a také vyšší slevy zákazníkům za předčasné splacení půjček, které vyplynuly z implementace směrnice EU o spotřebitelském úvěru od 1. ledna 2011.

•    Výrazný meziroční nárůst u zákazníků (6 %), pohledávek (8 %), výnosů (6 %) a poskytnutých půjček (9 %);

•    Ztráty ze snížení hodnoty pohledávek činí 26,6 % z výnosů (prosinec 2010: 27,6 %)

Přehled výsledků 1. čtvrtletí za každý trh, kde působíme.

Zisk před zdaněním z rozvinutých trhů

1. čtvrtletí

8,3

2,0

Shrnutí výsledků v České republice a na Slovensku

Objem půjček vydaných v České a Slovenské republice výrazně vzrostl až o 9 % v důsledku zvýšených prodejů stávajícím kvalitním zákazníkům. Počet zákazníků se snížil od konce roku o 6.000 na 380.000 (1. čtvrtletí 2010: 387.000), protože první kvartál je tradičně nejslabší období. Jak jsme předpokládali, ztráty ze snížení hodnoty pohledávek jako procento z výnosu se mírně zvýšily jako reakce na rychlejší růst poskytnutých půjček, a činily až 21,5 % na roční bázi (prosinec 2010: 19,8 %). Nicméně kvalita půjček zůstává dobrá.

Shrnutí výsledků skupiny IPF

Během prvního čtvrtletí 2011 se tento nárůst udržel a počet zákazníků se zvýšil o 15.000, což představuje roční nárůst 6 %, přičemž poskytnuté půjčky rostly výraznějším tempem 9 %. Toto pokračování silného růstu je potěšující vzhledem k tomu, že v 1. čtvrtletí se sezónně odráží období nejnižší poptávky.

Dopad vyšších slev zákazníkům za předčasné splacení půjček po implementaci směrnice EU byl přibližně 2,5 mil. GBP. Náklady na platby vyšších slev za předčasné splacení půjček budou za rok 2011 činit cca 15 mil. GBP.

Výše prostředků vyplácených na provize obchodních zástupců se zvýšila o 6% na 17,2 milionu liber.