České úroky zůstávají druhé nejnižší v Evropě

Česká národní banka se rozhodla v březnu ponechat sazby beze změny na 3,75% - nejvyšších úrovních za posledních šest let. I tak zůstávají naše úroky suverénně nejnižší v rámci celého středoevropského regionu a po Švýcarsku máme nejnižší úrokové sazby v celé Evropě.

Proč si ČNB může dovolit držet úrokové sazby relativně nízko, a to i ve chvíli, kdy se inflace drží na devítiletých maximech (7,5% y/y)?

• V prvé řadě je to především díky silné koruně. Česká koruna je totiž nominálně ve srovnání s předchozím rokem o 8,5% silnější. Reálné posilování koruny je navíc kvůli vyšší inflaci podstatně rychlejší (přibližně 13% y/y) a celkové měnové podmínky, které kromě reálných úrokových sazeb tvoří právě kurz, jsou podle mých výpočtů nejpřísnější od konce roku 2001.
  • Vedle toho je třeba vzít v potaz, že dnešní vysoká inflace je z velké části způsobena jednorázovými administrativními faktory (zavedením poplatků ve zdravotnictví, vyšší DPH) nebo vyššími světovými cenami surovin (energie, potraviny). Na tyto jednorázové faktory nemá ČNB prakticky žádný vliv a jejich dopad na inflaci by se měl v dalším průběhu roku postupně vyčerpat.
  • Rizika poptávkou tažené inflace jsou nízká. Vzhledem k mírnému růstu reálných mezd bude letos růst velice uměřeně domácí poptávka a dynamika zahraniční poptávky bude vzhledem k slabšímu světovému růstu také pomalejší.

Reakce trhů

Česká koruna by měla v reakci na zasedání ČNB oslabit. Stabilní sazby pravděpodobně překvapí část zahraničních bank (a jejich klientů), kteří počítali s dalším růstem českých sazeb. Zklamání z toho, že ČNB jejich sázky nenaplní, může českou měnu oslabit. Koruna se proto může v druhé polovině týdne dostat pod tlak a vyhoupnout se do pásma 25,57–26,00.

Co nás čeká dál:

ČNB by před sebou měla mít období delší stability sazeb. Prostor k dalšímu utahování měnových šroubů zůstane z výše zmíněných důvodů omezený. S prvním uvolněním sazeb počítám nicméně až na začátku roku 2009.

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny