České radiokomunikace vyhlásily roční moratorium na zvyšování cen za telekomunikační služby

(Praha, 15. května 2006) – České radiokomunikace dnes vyhlásily roční moratorium na zvyšování cen za telekomunikační služby, které poskytují svým zákazníkům. Společnost tak reaguje na zdražení, které v případě některých telekomunikačních produktů zavedl na konci minulého týdne Český Telecom.

„Moratorium považujeme za náš závazek vůči zákazníkům. My nabízíme nejlevnější připojení Bluetone Premium ADSL bez paušálu za telefonní linku pouze za 649 Kč. Dominantní operátor prodává připojení k internetu s paušálem za telefonní linku za celkovou cenu 738 Kč*), což je pro zákazníka dosti značný rozdíl, přesně 14 % proti naší ceně,“ prohlásil Miroslav Semrád, marketingový ředitel ČRa. Dodal, že ČRa letos připravují masivní investice do vlastní sítě budované na základě zpřístupnění místních smyček (tzv. LLU). „Letos zpřístupníme pokročilé telekomunikační služby v síti ČRa pro více než 1 000 000 linek. Naše vlastní síť tak pokryje 40 % všech pevných linek v České republice. Nicméně i přes tyto značné náklady zákazníky omezovat nechceme a ceny nezvýšíme,“ uvedl ředitel Semrád.

Cenová politika ČRa se týká i cen za provolané minuty. Bluetone Premium ADSL nabízí cenu za místní a dálkové hovory ve špičce za 0,95 Kč/min a mobilní hovory ve špičce za 3,99 Kč/min. Oproti tomu dominantní operátor po úpravě cen nabízí v rámci tarifu Telefon Expres Standard totéž za 1,10 Kč/min (o 16 % více v porovnání s cenou ČRa) a 4,30 Kč/min (o 8 % více v porovnání s cenou ČRa). „České radiokomunikace před několika dny podepsaly smlouvu o převzetí aktivit společnosti Tele 2. S tím počítáme i s převzetím mnoha tisíc jejich zákazníků. Domnívám se, že také vůči nim by bylo velice nefér, kdybychom zvýšili naše tarify stejně, jako náš konkurent,“ dodal Miroslav Semrád.