České pojišťovně vzrostl zisk o dvě třetiny

Praha (31. října 2003) – Česká pojišťovna vytvořila za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 2,24 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy zisk dosáhl úrovně 1,35 mld. Kč, to znamená zvýšení o téměř 900 milionů korun, tedy o 66 procent. V roce 2001, kdy výsledky hospodaření nebyly zatíženy povodněmi, činil zisk ve stejném období 1,99 miliardy korun.

Celkové předepsané pojistné České pojišťovny během prvních devíti měsíců roku 2003 činilo 27,3 miliardy korun, když meziročně vzrostlo o 5 procent. Meziroční dynamika u neživotního pojištění přesáhla 9 procent při předepsaném pojistném 18,3 miliardy korun. „Tradičně nejlepších výsledků dosáhla oblast pojištění domácností a staveb občanů, když u obou kategorií meziroční růst přesáhl 30 %,“ upřesnil předseda představenstva ČP Ladislav Bartoníček. V případě havarijního pojištění předepsané pojistné meziročně vzrostlo o více než 21 %.

Vlastní kapitál České pojišťovny dosáhl k 30.9.2003 výše 13,8 miliardy korun. Bilanční suma meziročně stoupla o 16 miliard na 122 miliard korun a objem technických rezerv dosáhl 93 miliardy korun.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav s tržním podílem přesahujícím 37 procent. Schopnost České pojišťovny udržet si dominantní tržní podíl v životním i neživotním pojištění oceňují i ratingové agentury Moody´s a Standard & Poor´s. Agentura Standard & Poor´s v listopadu 2002 zvýšila České pojišťovně dlouhodobý rating finanční síly a úvěrový rating na úroveň BBB- a přiřadila těmto ratingům stabilní výhled. Tento rating agentura potvrdila v září 2003. Moody´s v čer­venci 2003 udělila České pojišťovně ohodnocení finanční síly Baa3 se stabilním výhledem. Uvedená hodnocení patří do tzv. investičního stupně.

ČP se tak řadí mezi nejvýše hodnocené tuzemské finanční instituce. Kromě vedoucí tržní pozice vyzdvihují obě agentury rovněž dobré provozní výsledky a vynikající likviditu. Česká pojišťovna spravuje 14,5 milionu pojistných smluv. Hlavním akcionářem České pojišťovny je společnost CESPO B.V. ze skupiny PPF. Podíl skupiny PPF na základním kapitálu ČP dosahuje 85 procent.