České exportní bance vzrostl za tři čtvrtletí více než dvojnásobně objem podepsaných smluv

[Tisková zpráva] Česká exportní banka, a.s. (ČEB) dnes zveřejnila výsledky hospodaření za tři čtvrtletí tohoto roku. Všechny základní ukazatele se vyvíjejí v souladu se stanovenými záměry. Banka vytvořila čistý zisk ve výši 104 milionů Kč.

K 30. září 2010 byly podepsány smlouvy v celkové hodnotě 37, 403 miliardy Kč, což představuje 97,2 % plánovaného objemu na celý rok 2010 a nárůst o více než 120 % oproti stejnému období loňského roku. Rizikové pohledávky ve výši 22,8 milionu Kč  dosahují úroveň 0,05 procent průměrného stavu pohledávek, což je výrazně pod hranicí stanoveného ukazatele.

„Během letošního roku došlo k výraznému nárůstu nově podepsaných smluv o poskytnutí úvěru nebo o odkupu pohledávek a smluv o vystavení záručních listin. Již za prvních devět měsíců roku 2010 jsme téměř splnili plánovaný letošní objem. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jejich objem narostl dokonce o 120 procent,“ říká Michal Bakajsa, místopředseda představenstva České exportní banky pověřený jejím řízením. „Především se nám podařilo uzavřít tři smlouvy, z nichž každá přesahuje částku 2 miliardy Kč. Jedná se o investice do energetického závodu v Turecku a do obchodního centra a závodu na výrobu metanolu v Rusku,“ dodává Bakajsa.

Za období leden až září tohoto roku vykázal ČEB čistý zisk ve výši 104 milionů Kč. V limitu se drží provozní náklady, které jsou  částkou 187,1 milionu Kč na 64,4 procentech plánu. Samotný vývoj čerpání úvěrů mírně zaostává za plánovaným ročním podílem a k 30. září 2010 činil 66,6 procenta.

Komoditní struktura nově podepsaných smluv zůstává podobná jako v minulosti. ČEB tak  i nadále financuje především vývoz zboží strojírenské povahy, a to převážně strojů a zařízení určených k výrobě energie a ucelených technologických celků pro nejrůznější odvětví průmyslu. Z teritoriálního pohledu financuje převážně vývozy do vyspělých zemí mimo Evropskou unii a do zemí Společenství nezávislých států.