České dráhy od 12. prosince upraví a rozšíří nabídku slev

Všechny jízdenky a slevové karty lze do 11. prosince zakoupit v dvouměsíčním předprodeji za původní ceny.

Se změnou jízdního řádu 12. prosince 2004 začnou platit některé drobné úpravy v obchodních nabídkách Českých drah. U Karty Z či Kilometrické banky dochází prakticky k návratu k cenám z loňského roku, u Senior pasu se rozšiřuje nabídka spojů, výhodnější cestování čeká také na větší skupiny a mladé rodiny s malými dětmi, které cestují s kočárky. U předplatních jízdenek se úprava dotkne pouze čtvrtletních jízdenek, zatímco ceny týdenních a měsíčních jízdenek se nemění. Původní ceny zůstávají u všech ostatních druhů jízdného (např. obyčejné, zákaznické, zpáteční, slevy pro studenty). Všechny druhy jízdenek a průkazů, jejichž cena se zvyšuje od 12. prosince 2004, si lze zakoupit ve dvouměsíčním předprodeji za původní ceny. Čtvrtletní jízdenky je možné zakoupit v předprodeji dokonce na celý rok.

Změny v nabídkách od 12. prosince 2004

Karty Z se po více než roce vrací na 200 Kč. Nově tuto částku zaplatí držitelé všech Karet Z (dospělé osoby, důchodci, děti, ZTP).

Po loňském zlevnění Kilometrická banka 2000 na 1 200 Kč (původně 1 350 Kč) se její cena zvyšuje, nově bude stát 1 300 Kč. I ona byla v uplynulém roce zlevněna. Nadále jde o nejvýhodnější jízdenku pro cesty na střední a dlouhé vzdálenosti s cenou 65 haléřů za kilometr, ve vlacích EC a IC navíc bez nutnosti platit příplatek. Jízdenka z Ústí nad Labem do Prahy tak vyjde na cca 67 Kč, zatímco autobus stojí podle internetového vyhledávače spojů od 69 do 74 Kč. Nabídka Senior pas je na přání řady zákazníků rozšířena také na spěšné vlaky. Tato skutečnost se promítla do změny ceny z 500 na 600 Kč.

U předplatních jízdenek dochází ke změně pouze u čtvrtletních jízdenek. Jejich cena byla dosud 36násobek zpáteční slevy, nově jde o 40násobek zpáteční slevy. Cestující tak platí za cestování během dvou měsíců zvýhodněnou zpáteční cenu a navíc získá cestování třetí měsíc a o víkendech zdarma.

Skupinová jízdenka bude výhodnější pro větší kolektivy nad 15 osob. Jedna skupina totiž bude nově ohraničena 30 osobami. Představuje to úsporu jízdného za jednu dospělou osobu.

Zpáteční slevy ve vlacích EC a IC se zlevní o 60 Kč. Dosud bylo nutné při využití zpáteční slevy a cestě vlakem EC nebo IC oběma směry kupovat dva příplatky pro tyto spoje. Nově bude stačit pouze jeden příplatek. Například zpáteční cesta z Pardubic do Prahy vlakem EC či IC bude stát nově 204 Kč (do 11. prosince platili 264 Kč).

Novinkou je i bezplatná přeprava kočárku s dítětem, za který se dosud platilo 6 Kč a rozšíření slevy Vlak+ i pro důchodce.

Ceny jízdného a ostatních nabídek zůstávají beze změn. Nemění se tedy ani ceny studentských jízdenek nebo předplatních týdenních a měsíčních jízdenek.

Nová sleva do Německa

V mezinárodní dopravě se zavádí nová sleva pro přímé vlakové spoje Praha – Mnichov (2 páry vlaků) a Praha – Norimberk (1 pár vlaků). Pod názvem MünchenSpezial a NürnbergSpezial budou mít cestující k dispozici novou zpáteční jízdenku za zvýhodněnou cenu. Ta bude z Prahy do Mnichova činit 52 Euro (cca 1 700 Kč) a z Prahy do Norimberka 42 Euro (cca 1 350 Kč). Navíc děti do 15 let v doprovodu vlastních rodičů nebo prarodičů budou cestovat na území SRN zadarmo. Platnost jízdenky bude jeden měsíc.

Ve dvouměsíčním předprodeji za původní cenu

České dráhy nabízejí všem svým zákazníkům zakoupit si jízdenky a slevové karty do 11. prosince 2004 až v dvouměsíčním předprodeji za původní cenu. U čtvrtletních předplatních jízdenek si lze dokonce zakoupit v předprodeji jízdenky za stávající cenu na celý rok dopředu. Kdo chce kupříkladu využít k letnímu prázdninovému cestování v roce 2005 Kilometrickou banku 2000 za původní cenu 1 200 Kč, může si ji v těchto dnech zakoupit s platností od února do začátku srpna. Stejná nabídka platí také pro zákaznické Karty Z a další průkazy.