České aerolinie připravují letos řadu ekologických projektů

České aerolinie připravují řadu ekologicky zaměřených projektů. Do flotily Českých aerolinií budou v letošním roce zařazeny další čtyři nové moderní letouny, jejichž provoz je díky nižší spotřebě ekologičtější a tišší. V těchto dnech uvádí společnost do provozu vlastní linku na třídění odpadů, technickému úseku Českých aerolinií bude brzy sloužit nová čistička odpadních vod. Na internetových stránkách Českých aerolinií byla navíc spuštěna emisní kalkulačka, která vypočítá průměrné množství vzniklých emisí během konkrétního letu.

České aerolinie dlouhodobě usilují o snižování přímých i nepřímých vlivů své činnosti na životní prostředí. Společnost proto dbá na plnění veškerých předpisů, ale také standardů daných mezinárodní normou pro ochranu životního prostředí ISO 14001. „Uvědomujeme si, že stejně jako ostatní druhy přepravy i létání s sebou přináší negativní dopady na životní prostředí. Naší snahou je negativní dopady na životní prostředí co nejvíce eliminovat,“ řekl ředitel kvality Českých aerolinií Jan Čejka.

Nová, tišší letadla

V letošním roce České aerolinie zařadí do flotily čtyři nové Airbusy A319, z nichž první společnost převzala již v únoru. Jde o poslední čtyři letouny z dodávky 12 letadel Airbus A320/319 v průběhu posledních tří let. Společnost si navíc objednala dalších osm letadel tohoto typu s odběrem v letech 2011 – 2012. Nové moderní stroje jsou nejen šetrnější k ovzduší, ale patří také k nejtišším ve své kategorii. Také ostatní stroje, které České aerolinie provozují, splňují nejpřísnější kritéria v kategorii hlučnosti dle Mezinárodní organizace pro civilní letectví ICAO.

Čistička odpadních vod

Ve druhé polovině tohoto roku bude do provozu uvedena nová čistička odpadních vod, kterou projde veškerá odpadní voda ještě před jejím vypuštěním do centrální čističky pražského letiště. Díky nové čističce budou moci České aerolinie rozšířit spektrum údržbářských procesů, které dosud musely být limitovány. Kvůli významnému dopadu těchto činností na kvalitu odpadních vod dosud České aerolinie znečištěnou vodu shromažďovaly v nádržích a ekologicky likvidovaly za využití služeb specializované společnosti.

Emisní kalkulačka

Množství vzniklých emisí ve vzduchu mohou nyní nově zjistit i sami cestující. Na internetových stránkách Českých aerolinií byla spuštěna tzv. emisní kalkulačka. Po zvolení příslušného letu lze snadno a rychle spočítat, kolik emisí se během letu vypustí do ovzduší. Výsledek lze porovnat i s jinými druhy dopravy. Do budoucna České aerolinie připraví také projekt na zlepšování kvality ovzduší, do kterého by se zapojili právě cestující. Ti by v závislosti na konkrétní spotřebě emisí mohli dobrovolně zaplatit poplatek, z něhož by byl projekt financován.

Emisní kalkulačku Českých aerolinií najdete na adrese: http://www.csa.cz/…ironment.htm

Další ekologické projekty Českých aerolinií

V roce 2004 se České aerolinie rozhodly zavést systém enviromentálního managementu podle mezinárodních norem ISO 14001. Společnost tak musela identifikovat významné vlivy své činnosti na životní prostředí a nastavit systém pro jejich minimalizaci. Výsledkem čtyřletého procesu zavádění norem je funkční enviromentální systém, který bude v průběhu druhého pololetí letošního roku prověřen nezávislým certifikačním auditem.

Novinkou roku 2008 je také vlastní linka na třídění odpadů, která je v provozu od března. Díky ní se výrazně zvýší množství vytříděného odpadu z palub letadel i z jiných provozních činností.